Jaki Smartfon: Xiaomi 13T Pro, 13 Ultra / 14 Ultra (a może INNY)?

Hej. Jaki Smartfon kupić: Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 13 Ultra czy 14 Ultra (a może inny)?

Zależy mi głównie na wydajności, dużo pracuje na telefonie, aplikacje, itp. W telefonie musi być:

• bardzo dobra bateria (5000mAh+)
  • GPS/Glonass/Beidu (dużo jeżdżę)
  • koniecznie nagrywanie rozmów mu działać
  • koniecznie wersja minimum 1TB/16G
  • global xiaomi.eu (czy tam HyperOS EU), pasmo B20
  • szybkie ładowanie
  • zakup na Aliexpress lub z zagranicy (bo taniej)
  • najlepiej Xiaomi/Redmi/POCO (nakładki MIUI/Hyper i po prostu od prawie 10 lat działam na Xiaomi)
  • najlepiej do 3000 zł (ale jak warto mogę dać znacznie więcej)
  1. Obecnie mam Mi 10T PRO - i chciałem zrobić przeskok do 13T Pro, ale tutaj pojawił się problem - zamiast SnapDragona jest MTK Dimensity. Kiedyś w jakimś Mi 4X miałem MTK i jadł baterie jak szalony, a dwa chce zainstalować xiaomi.eu i tutaj też nie ma aż takiego wsparcia dla procesorów MTK. Nie wiem czy w kwestii baterii MTK się poprawiło?

2. I tak szukając natrafiłem na 14 Ultra - jest SnapDragon 3 Gen i MIUI czy HyperOS. I jeszcze najważniejsze są 2 wersje Global 5000mAh i China 5300mAh - ta China z lepszą baterią daje jakieś odczuwalne działanie na baterii? Rozumiem, że na China Version zainstaluje europejskie MIUI/Hypes z językiem PL i z tym wszystkim co jest w wersji Global, ALE NIE BĘDZIE pasma B20?

3. Mam jeszcze na oku 13 Utra i wiele się nie różni chyba od 14 (głównie procesorem jest 8Gen2 w 14 8Gen3).

4. Bo tak naprawdę to każdy Xiaomi ma chyba jakąś wadę… A że potrzebuje baterii 5000+ i co najmniej 512GB/12GB (ale zazwyczaj widzę, że przeskok jest taki, że albo do wyboru 512/1024GB albo 128/256GB, więc wolę dopłacić co 1TB). Pozostaje mi do wyboru w cenach:

Xiaomi 14 Ultra 5000mAh 1TB/16GB SnapD. 8 Gen3 (Antutu 2100)/ Android 14 = 6000 zł
Xiaomi 13 Ultra 5000mAh 1TB/16GB SnapD. 8 Gen2 (Antutu 1500)/ Android 14 = 4500 zł
Xiaomi 13T Pro 5000mAh 1TB/16GB Dimensity 9200 Plus (Antutu 1500)/ Android 14 = 3000 zł

Jeszcze sprawdzałem:
Redmi K70 Pro = 5000aAh 1/24 Gen 3 SM8650 / Android 14 = ~4000 zł - ale ten telefon nie ma wersji Global i pasma B20, zgadza się?
Redmi K60 Pro = 5000aAh Gen 2 / Android 13 = ~3000 zł, ale tutaj widzę do wyboru jest MTK albo brak B20 na Snapie?
Redmi 3 Turbo = ~ 2800 zł, ale też nie widzę wersji Global…
Redmi Note 12 Turbo = ~ 1800 zł, też bez wersji Global?

1. Mam jeszcze takie ogólne pytania:
    A) Teraz zamiast MIUI jest HyperOS i właściwie to jest to samo? Można zainstalować HyperOS jako nakładkę xiaomi.eu?
    B) Czy w 13T Pro i 13 i 14 Ultra działa nagrywanie rozmów na GLOBAL (wersje MIUI/HyperOS na EU)?
    C) W 13/14 Ultra i 13T Pro czytałem, że ponoć paruje aparat i właściwie to losowo? Prawda to?
    D) Jak kupię z Aliexpress Smartfona to gwarancja jest wtedy w PL w Xiaomi [tyle, że musi być to wersja GLOBAL]?
    E) Jak jest z eSIM w 13T Pro? Jeżeli mam włożone 2 karty nanoSIM i wyłącze kartę nr 2 (nie wyciągając jej fizycznie z telefonu) to wtedy mogę działać na eSIM? Bo jest napisane, że 2xnanoSIM lub 1xnanoSIM i eSIM.
    F) Czy bootloadera można odblokować za darmo w 13T Pro, 13 Ultra i 14 Ultra (czekając 72h) czy trzeba płacić? Bo czytałem różne tematy i już nie do końca rozumiem za co ludzie płacą…

2. Co byście polecili? Cena jest również istotna, mogę zaszaleć raz na 3 lata, ale wydawać 6000 zł za telefon w którym będzie parować obiektyw mija się z celem… A czytając opinie w 13/14Ultra i 13T Pro spotkałem się z problemem parującego obiektywu… Do 3000 zł to cena ok dla mnie, ale jeżeli warto to mogę dać więcej. Będę wdzięczny za każdą sugestię i pomoc.

Cześć! Twoje wymagania są bardzo szczegółowe, więc postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania i pomóc w wyborze najlepszego smartfona.

Opcje Smartfonów

1. Xiaomi 14 Ultra
    Specyfikacje: 5000mAh (Global) lub 5300mAh (China), Snapdragon 8 Gen 3, 1TB/16GB, Android 14
    Cena: ~6000 zł
    Plusy: Najnowszy procesor, duża bateria (China), najnowszy system.
    Minusy: Wersja China może nie mieć pasma B20, co jest istotne w Polsce.
  2. Xiaomi 13 Ultra
    Specyfikacje: 5000mAh, Snapdragon 8 Gen 2, 1TB/16GB, Android 14
    Cena: ~4500 zł
    Plusy: Mocny procesor, duża bateria.
    Minusy: Starszy procesor niż 14 Ultra, ale wciąż bardzo wydajny.
  3. Xiaomi 13T Pro
    Specyfikacje: 5000mAh, MediaTek Dimensity 9200 Plus, 1TB/16GB, Android 14
    Cena: ~3000 zł
    Plusy: Najlepsza cena, dobry procesor.
    Minusy: Procesor MediaTek (obawy o wsparcie i baterię).
  4. Redmi K70 Pro
    Specyfikacje: 5000mAh, Snapdragon 8 Gen 3, 1TB/16GB, Android 14
    Cena: ~4000 zł
    Minusy: Brak wersji Global i pasma B20.
  5. Redmi K60 Pro
    Specyfikacje: 5000mAh, Snapdragon 8 Gen 2, Android 13
    Cena: ~3000 zł
    Minusy: Brak pasma B20 w wersji Global.

Odpowiedzi na pytania:

A) HyperOS vs MIUI
HyperOS to nowsza wersja MIUI, wprowadzająca różne usprawnienia. Można zainstalować HyperOS jako nakładkę z xiaomi.eu, o ile jest dostępna wersja EU.

B) Nagrywanie rozmów
W 13T Pro, 13 Ultra i 14 Ultra nagrywanie rozmów powinno działać na wersjach Global (EU) HyperOS.

C) Parowanie obiektywu
Niektóre recenzje wspominały o parowaniu obiektywu w tych modelach, ale problem ten może być sporadyczny i zależny od warunków użytkowania.

D) Gwarancja w PL
Kupując smartfona z Aliexpress, możesz mieć trudności z gwarancją w Polsce, chyba że jest to wersja Global. Zawsze sprawdź, czy sprzedawca oferuje gwarancję międzynarodową.

E) eSIM w 13T Pro
W 13T Pro możesz używać dwóch kart nanoSIM lub jednej nanoSIM i jednej eSIM. Jeśli wyłączysz kartę nr 2, eSIM powinna działać.

F) Odblokowanie bootloadera
Odblokowanie bootloadera w Xiaomi jest darmowe, ale wymaga czekania 72 godziny. Opłaty mogą dotyczyć korzystania z usług odblokowywania, które nie są oficjalne.

Rekomendacja:

Xiaomi 13 Ultra wydaje się najlepszym kompromisem pomiędzy ceną a specyfikacjami. Snapdragon 8 Gen 2 jest bardzo wydajny, a cena jest niższa niż w przypadku 14 Ultra. Jeśli zależy Ci na najlepszej wydajności i wsparciu, Xiaomi 14 Ultra jest świetnym wyborem, ale jest droższy.

Jeśli masz ograniczony budżet, Xiaomi 13T Pro jest bardzo dobrym wyborem. MediaTek Dimensity 9200 Plus jest wydajnym procesorem, a telefon spełnia większość Twoich wymagań.

Ogólne rekomendacje:

Xiaomi 13 Ultra: Najlepszy kompromis (wydajność/cena)
Xiaomi 14 Ultra: Najlepsza wydajność (droższy)
Xiaomi 13T Pro: Najlepszy stosunek ceny do specyfikacji

Mam nadzieję, że pomogłem w wyborze!

Dzięki za odpowiedź. W sumie dowiedziałem się kilku nowych rzeczy i wychodzi na to, że nie ma wersji 1TB w Ultra 14 w wersji EU. A w Global z 1TB nie ma pasma B20. A wersja GLOBAL jest średnio droższa o ponad 1000 zł i to w mniejszej wersji 512GB…

Na chwilę obecną zastawiam i napaliłem się (za 4000 zł) na OnePlus 12 wersja GLOBAL 512GB i w sumie ma wszystko 8 Gen 3, bateria 5400 i ma dobre opinie.

Jest też wersja CHINA CN za 2800 zł (512GB) lub CHINA CN (1TB) za 3500 zł. I w sumie wszystko fajnie nawet CHINA w OP12 ma pasmo B20, ale nie ma znów pasm B32 (Niemcy, Włochy). Czytałem, ze nie są specjalnie stosowane, i czytałem też, że agregacja pasm w wersji CN jest gorsza niż w wersji EU. No i teraz niby kupi ten 1TB, ale chyba wezmę 512GB z PL dystrybucji.

Może wiesz coś o tym temacie?
I czy w OnePlus 12 działa nagrywanie rozmów?
Czy zrobię roota bez problemu (do tego trzeba odblokować BootLoader BL czy tylko do zmiany ROM?)
I czytałem, że są jakieś problemy z czytnikiem (rozpoznaje palce innych osób, jako własne)
Czy są duże różnicę międy MIUI (HyperOS) a OxygenOS w OnePlus?