wiem, że postów na temat SSD itp jest wiele. Mam lapka z podzespołami tak jak w opisie i zamierzam włożyć do niego SSD 128 GB, a do dysku zastosować jakąś kieszeń z USB 2.0 lub 3.0. W lapku mam SATA II. Myślałem nad Vertexem 4, podobno mają zwolnienie gdy się zawali dysk danymi ale na SATA II nie powinienem poczuć różnicy.
Jaki dysk SSD polecacie do 500 zł?
Jaką obudowę polecacie na dysk?
A może lepiej zdemontować DVD-ROM i założyć dysk i jechać na dwa dyski?
W twoi laptopie dysk ma 9.5 mm wysokości http://picx.xfastest.com/wingphoenix/HD … SC7369.JPG (ten z lewej ma 7 mm a z prawej 9.5 mm), sprawdź czy masz jakiś adapter na dysku. Ja w swoim mam taki metalowy adapter
Ja dzięki swoim przeżyciom z dyskiem SSD Vertex 2 bodajże jestem im przeciwny:) padł już mi 3 raz… teraz jak oddam to chce zwrotu kasy a nie wymiany na góra pół roku bo mniej więcej co tyle stawiam się w serwisie
Transmisja po łączu USB 2.0 to max 50-60 MB/s (480 Mbps), więc szału nie będzie. Jeśli w laptopie nie masz też portu USB 3.0 to chyba nie warto montować dysku SSD na zewnątrz, bo SATA II da Ci max 300 MB/s (3 Gbps) - w kieszeni zewnętrznej lepiej mieć dysk HDD (talerzowy).
Ewentualnie warto kupić taką kieszeń jak podał ktoś wcześniej i wymieniać z posiadanym napędem DVD.
A co do modeli SSD, to poprzednik podał też moje typy (Vertex 4lub Samsung 830).
PS. Sam mam od niedawna dysk Samsung 840 Pro 256 GB (5 lat gwarancji).