Mam problem. Zmieniłem dostawcę netu na netię, i teraz dostalem od nich modem, przez co nie moge używać swojego routera (Cerberus P6331-6, jesli ktoś chetny na zakup, to zapraszam ). Po prostu nie da się ich razem używać.
Nijak żadnym sposobem nie da się ich zmusić do działania razem. (Router ma wejście na sygnał rj-11,
a router wyjście ej-45. Do tego w routerze nie da się wyłączyć modemu, żeby działał tylko jako switch.
Jeśli podłączyć modem netii i moj router do jednego gniazdka, to po prostu sygnał w gniazdku “znika”. )
Postanowiłem posłać router do sprzedaży, a kupić najprostszego switcha, i nim ciachać
A wiec, Main Topic Here:
Potrzebuję stosunkowo taniego switcha.
Ma dzielić net na 4 komputery (mam 3, więc to by była optymalna ilość).
Zależy mi też na tym, aby nie podnosił pingów, nie powodował lagów itd, bo gram czasem w sieci, i nie chciałbym przestawać
A co do używania tylko Cerberusa… To w co mam wpiąć telefon ?
Dostałem takie coś
Ma toto tak:
Wejście na kabel RJ-11, którym bierze sygnał z gniazdka
no i oczywiście zasilanie
Wyjścia:
Ethernet RJ-45, do podpięcia jednego kompa
Phone 1 (do podpięcia telefonu)
Phone 2 (niektywne)
Cerberus ma wejście na RJ-11, nie na 45, do tego wbudowany modem, więc nie da się wpiąć go w modem netii.
Jeśli podpinam oba naraz do gniazdka telefonicznego (rozdzielaczem), to w gniazdku po prostu “znika” sygnał.
Jeśli wepne do gniazdka tylko Cerberusa, to działa normalnie, ale do czegoś muszę wpiąć też telefon, prawda ?
A telefon NIE DZIAŁA jeśli nie jest wpięty przez ten modem Netii. Po prostu nie ma sygnału.
Tego po prostu nijak się nie da zrobić, a najmniejszą linią oporu będzie pociachać switchem synał wychodzący z modemu netii, i podzielić go na kompy (a tego Cerberusem zrobić się nie da, bo ma wejście na RJ-11, nie 45 jak już pisałem, i wbudowany modem. Nie może działac tylko jako switch).
bananjp, rozumiem o co ci chodzi, ale ja mówię o czymś zupełnie innym.
Załóżmy, że zrobiłem to o co ci chodzi. No i ok internet działa na tym routerze (bo tak robiłem, i działał), tylko jak mam teraz podpiąć telefon ? Do podpięcia telefonu jest konieczny ICH modem, bo gdy podepne go bezpośrednio do gniazdka, to nie ma sygnału (w telefonie). A jeśli podepnę do gniazdka zarówno ich modem, jak i cerberusa(rozdzielaczem) to sygnał w gniazdku “znika”. A w cerberusa telefonu nie wepne…
To trzeba było od razu pisać że dałeś się nabrać na “telefon” (VOIP) z Netii …
Kup dowolny switch (np. ASUS GX1005B), jeśli masz jakieś dodatkowe życzenia (WiFi? QoS?) to albo musisz użyć dodatkowego routera xDSL (z wejściem RJ45) albo wystarczy najprostszy AP WiFi.
Tani switch, hm… to może zerknij sobie na stronkę wasserman.pl - zdaje się, że tam widziałam taki tani rozdzielacz i z tego co pamiętam, to był nawet taki bardzo konkretny, wiem, że posiadał trzy rozwidlenia, ale więcej nie pamiętam. Jeżeli nie chcesz jakiegoś super drogiego sprzętu, to myślę, że ten w zupełności wystarczy.