Jaki system dla PC ok. 2008?

W codziennym użytkowaniu są to pomijalne różnice.

To wstaw jakieś stary SSD i oddaj do domu dziecka lub świetlicy dla seniorów (zadania domowe, kontakt z rodziną). Z lekkim linuksem do odczytania emaila, napisania w Wordzie lub Wikipedii wystarczy. Na Allegro pewnie z trudem byś 100 dostał…:wink:

Tak… a za tydzień dostanie telefon, że jest “wujem”, bo “znalazł frajerów i pozbył się złoma” na którym nie bangla Fortnite. Raz się przejechałem na charytatywnej akcji, od tej pory starego kompa wolę zutylizować. Chyba, że ktoś przyjdzie i powie, że jest mu potrzebny ten konkretny egzemplarz.

Tylko coś z linuxów i to takich których sterowniki to obsłużą. Tu w ogóle może być problem ze sterownikami bo nie wiadomo czy jeszcze istnieją. Na windows powyzej Visty raczej nie licz bo nie sadze by istniały do nich sterowniki.

Chipset 945 powinien działać pod W7, pod nowszymi nie wiem.
Linuksy na pewno będą obsługiwane.

… szczerze? To chyba już wyrosło nam pokolenie beneficjentów 500+ i bombelków. Dostaje za free komputer, pierwszy raz w życiu wejsc do sieci może, ale marudzi, ze nie Theradripera oddałeś. Przydałby sie krótki pobyt na Białorusi i lekcja “komuny”. :wink:

Zajrzałem na specyfikację i na Viście się kończy. Teoretycznie może zadziała ale producent tego nie sprawdzał bo nie rozszerzył specyfikacji. Czasowo niedaleko bo Win 7 jest z 2009 r.
Ja mam płytę i resztę z roku 2014. Win 10 jest z 2015 r. i producent zaktualizował do Win 10