Jaki system dla PC ok. 2008?

Mam PC
Core 2 Duo e4700
2gb ram ddr 2
Dysk SATA 2 HDD/SSD (dysku obecnie nie mam)
Płyta Główna ASRock 775i945GZ

Planuję kupić kartę graficzną, tylko nie wiem jaką.

Manjaro.

A z Windows’ów?

Win XP.

A nie dałoby się nowszego?

Z Vistą może się udać.

Żaden wspierany Windows na tym komputerze sensownie nie będzie działał więc nie należy używać tego systemu na tej maszynie.

I jeszcze pytanie. Jaki dysk i karta graficzna?

Pozostałbym przy integrze.

Koledzy delikatnie ci zasugerowali abyś nie pakował pieniędzy w to coś tylko uzbierał trochę więcej i kupił coś nowszego

Microsoft® Windows® 2000 / XP / XP 64-bit / Vista™ / Vista™ 64-bit compliant

SSD.

Jak najtańszą byleby wyświetlała obraz.

Jest integra, pozostać przy niej?

Tyto chyba masz śmietnik w piwnicy, tydzień temu podobnego złoma wyciągnąłeś. :wink:

Grafiki nie ma co pakować, ten komputer nie nadaje sie do współczesnego korzystania.
Zakup Windowsa 10 jest dla niego szaleństwem. Jeżeli jednak masz jakąś licencje, to jedyna rozbudowa: najtańszy nawet 60 GB SSD.

A następnie oddać babci, staruszka pewnie ma słabszy refleks i nie będzie narzekała, ze nie ma 200FPS na przeglądarce. :wink:

Ja mam jeszcze takie cztery pod biurkiem w robocie i zastanawiam się co z nimi zrobić :wink:

Możesz sobie zainstalować XP i zostawić jako komputer do starych gier. Na dzisiaj się nie nadaje do użytku.

Jeśli to ma być komputer podłączony do internetu to odpuść sobie Windows.
Z prostych Linuksów to może Lubuntu 32 bit jeśli jeszcze taki jest wydawany.

Piwnica pełna tajemnic. A tak serio to nie moje komputery, te same osoby co mi je oddały, mają lepsze.

Po co na CPU x64 instalować 32-bitowy system?

Ze względu na 2GB ram. 64 bitowe systemu mają to do siebie, że zużywają jej więcej.