Chęci i może są ale piniędzy brak!
Poza tym nie wiem jak to będzie z zasilaczem. Bo trochę mało Watów ma :C
Chęci i może są ale piniędzy brak!
Poza tym nie wiem jak to będzie z zasilaczem. Bo trochę mało Watów ma :C
Ten komputer to już stary trup. Jak już, zamiast zbierać kasę na procesor do niego, sugeruję zbierać kasę na nowy komputer.
Ja używam Win7 Ultimate 32BIT na nieco słabszym, 3GB ram, procek 2.70 1 rdzeń i dysk 148GB aha i Nvidia GeForce 6150SE i ładnie śmiga
Ale wybierz Win7 64Bit, bo posiadasz 4GB RAM, a system 32Bit’owy nie będzie używał całego ramu, tylko 3 z czymś
3,5GB maksymalnie, chociaż z tym różnie bywa, bo spotykałem się z przypadkiem, że widział tylko 3,25.
32-bitowe systemy “widzą” do 3,25 GB RAMu, ale po doinstalowaniu rozszerzenia PAE będzie wyświetlana całość RAMu (ale system chyba i tak nie wykorzysta więcej niż 3,25 GB).
Bzdura, 3,5 widzą. Skoro widzą 3,25, to wytłumacz mi mądralo, dlaczego na moim zdarym pececie Windows widział 3,5GB, hmm? Przypuszczam, że to, ile zobaczy jest zależne od zintegrowanej grafiki, która współdzieli RAM z komputerem.
Kolega ma rację.
Systemy x86 adresują do 4096 MB RAMu. Ale pamięć to nie tylko RAM, jest jeszcze pamięć procesora, kart graficznej, dysków twardych, a do tego dochodzi adresowanie wszystkich urządzeń. To przez to, nie widać 4GB, a tylko od 3, do czasami 3.75GB
Większość do 64GB RAM, ale niektóre windows servery do 128GB, w konsumenckich wersjach windows do 4GB ale są nieoficjalne patche, niestety nikt nie gwarantuje ich stabilnego działania.
… które tylko możliwiają wykazanie, że jest 4GB i nic poza tym…