Zastanawiam się nad zmianą systemu z XP na jeden z nowszych (VistaSP2, Win7SP1, Win8).
Mój sprzęt jest taki jak w opisie.
Szukam takiego systemu który wykorzystując najmniej (po za XP) pamięci RAM, nawet po maksymalnej optymalizacji, bez efektów Aero i zbędnych bajerów od Microisoft.
Niby Win8 wykorzystuje najmniej pamięci RAM, ale ma zbyt wiele wodotrysków, zwłaszcza od ModernUI.
Win7 po instalacji ciągnie jakieś ~700MB ale na ten system są wszystkie aplikacje kompatybilne.
Zaś Vista SP2 tutaj nie mam o niej większych informacji niż to że to poprawiony Win7.
Też bym pozostał, tylko że pomału planuje przesiadkę na coś nowszego, z poprawionym mechanizmem. A to tylko dla jednej gry PES2014 która wyjdzie w tym roku.
I raczej nie zanosi się na to aby obsługiwała XP. A PC nie mam zamiaru zmieniać.
Niby to co posiadam, spełnia wymagania minimalne. Więc system na pewno pójdzie, sęk w tym że nowe wydania windowsa mają gigantyczne zapotrzebowanie na pamięć RAM i masę niepotrzebnych śmieci w formie usług których nie wyłączy się w kreatorze instalacji.
Czy ktokolwiek po instalacji optymalizował system do maximum. W tym wyłączenie ile się da usług, aero itd. i jakie było wykorzystanie pamięci po starcie systemu (bez antywirusa).
Tylko uzasadnijcie wypowiedzi. Jakiś argument. Co jest takiego złego w VistaSP2. Ponoć chwalą ją po wydaniu SP2.
Vista po SP2 jest bez mała jak Windows 7 SP1 mam te dwa i śmiem tak twierdzić choć Visty nie używam od 3 lat prawie. No i Vista to już system z przed 6-7 lat,dlatego jak już inwestować to najlepiej w Win7 i 8.
Ehhh, ja powiem jedno bierz Windowsa 7 bo jeśli chcerz se pograć w jakieś gry to bez problemu, a przy Win8 to same jak narazie problemy… Niezgodna gra czy jakiś program, lub raz coś się wyłączy a raz nie.