Witam! Poszukuję jakiegoś dosć taniego ale dobrego dysku SSD 128GB za 200-300zł (chyba że da się więkjszą pojemnosć za tą cenę). Mógłby ktoś cos polecić? Najlepiej żeby było w morele czy x-kom
Jeśli ma to znaczenie to jest to dysk dla grafika
Coś takiego by było np okl?
https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-cx300-120gb-sata-3-ssdpr-cx300-120-1058287/
Z góry dziękuję
SU800 to 3D TLC FG 30nm (całkiem inne 3D niż ma Samsung), a CX300 2D TLC 15nm w dodatku ma 1-rdzeniowy kontroler DRAM-less. Czyli będą zwalniać wraz z zapełnianiem ich danymi (zapis spada nawet do 28 MB/s)
Proponuję kupić coś na MLC np. Transcend SSD370 albo ADATA SP920. Albo dozbierać do Goodram Iridium Pro 240 GB
Ok. Dobrze że spytałem
Ten to ten ADATA wydaje się być lepszy ze względu na cenę i niby szybsze parametry:
https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-premier-pro-sp920-128gb-sata3-asp920ss3-128gm-c-635787/
Chyba że coś lepiej coś innego?
ADATA SU900 który już jest na kościach MLC 3D NAND
Nie ma chyba SU900 128 GB?
@Pangrys SU900 nie ma wersji 128 GB, a jak już się dopłaca to taniej jest Iridium Pro (MLC 19nm).
@stanek.94 Nie. SP900 to całkiem inny model.
ok. czyli nic lepszego niż ADATA Premier Pro SP920 się nie znajdzie?
Bardziej się opłaca
Apropo Iridium Pro, pozbędnę się zbędnych komentarzy. Sami wycioągnijcie wnioskiz tego zrzutu i widac na nim w jakim czasie padł
Specjalnie zostawiłęm zrzut na okazję takiego tematu tu na forum. Przestroga dla autora, że tanie i super kontroler nijak ma się do rzeczywistości. Oczewiście zawsze można powiedzieć trafiłą się ferelna sztuka, ale miałem Samsungi, Intel, Crucial, a teraz WD Black w M.2 NVMe i nic nie pada w tak zastraszającym tępie.
P.S. Kupiony w X-KOM z okajzi, że padł w tak krótkim czasie oddali kase jakoz wrot poprostu w 14 dni.
Zawsze w takich tematach polecam Samsungi Evo. Są ciut droższe, ale warto dopłacić. Mam je w firmie w kilkudziesięciu komputerach, od serii 840, w domu jeszcze 830. Nigdy najmniejszych problemów.
Zawsze może zdarzyć się wadliwa sztuka masz 5 lat gwarancji
W takich sytuacjach nie należy zapomniać o ciągłym robieniu backupów, nigdy nie wiadomo co padnie A na plyty CD/DVD się już nie nagrywa nałogowo xP
W poprzedniej firmie przyszło 5 komputerów z SSD goodrama. Wszystkie padnięte. Sprzedający wymienił dwa pierwsze na nowe (nie miał więcej zapasu) i zgadnijcie co… padnięte :]
Hej,
Zawsze trafią się złe egzemplarze i ciężko na takiej podstawie wyciągać ogólne wnioski. Zresztą w moim prywatnym laptopie wspomniany działa od 6 miesięcy bez zarzutu. A nie mogę napisać, żebym jakoś go oszczędzał - wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Wiecie co jezeli producent wypuszcza sprzęt elektroniczny i pada on w niespełna dobę to powiem tak nawet za darmo nie warto. Nawet jesli an sto sztuk trafi sie tkaich 10 to swiadczy o producencie i o sprzecie. Coz tego, że w testach demon, jak te mniej wydajne działąją bez zarzutu i ciężko znaleźć info o Samsungu, Intelu, WD w SSD, które jest na kościach Sandiska, żeby trafiły się wadliwe sztuki. dwoe, trzy na sto sztuk to jeszcze rozumiem, zawsze takie egzemplarze sie trafią, ale 10 to już uważam, że przesada. A te Iridium Pro sa na forach nie tylko polskich polecane na potęgę bo demony w testach bo megasuper kontroler i co pada, a Samsung nie, WD SSF nie, Intel podobnoz tak beznadziejnymi kontrolerami nie, a nawet jesliu to są to tak nieznaczące przypoadki, że się nawet nie mówi.
Wiec komentarze tutaj, że zawsze się trafią wadliwe sztuki świadcza o tych użytkownikach, że nie używali tylko podniecają się testami i wykresamiz testów co według mnie jest patologią psychiczna bo test zrobiony kilka minut, a używanie to dwie różne bajki. Wiekszosc testów SSD to podłączenie, test i odłączenie nikt w testach nawet dobe nie bawi sie dyskiem, żeby sprawdzic.
Masz farta i tyle.
Dlatego ja oddałem w X-Komie jako zwrot, a nie uskzodzony bo uważam, ze jezeli sprzet pada w 17 godzin, a tylko postawiłęm system i już ZONK to uważam, że nie warte zachodu nawet jakby w środku był szczyt techniki.