W temacie astro nic nie wiem, ale mam w sumie spoko warunki do oglądania. Zależy mi zobaczyć księżyc tak jakbym na nim był xd i jakies planety.
Budżet to kilka tysięcy, ale znalazłem takie
widziałem po zdjęciach, że to monstrum
oraz taki
chyba zdecydowanie mniejszy
i jest też skywatcher zdecydowanie tańszy (na youtube widziałem, że całkiem super przez niego widać)
ten najdroższy, ale ma już pilocika do sterowania
i teraz czemu niektóre są tańsze w ciul, a inne są w ogóle ogromne jak hubble (jk), a kosztują czasem mniej niż te mniejsze.
jeszcze są takie po 1500 z pilocikiem, ale jak sprwadziłem, że sam pilocik (goto) kosztuje 1800 zł, to nie rozumiem ile w takim razie teleskop sam jest warty, 5zł?
Jakby się jeszcze dało tam podłączyć aparat foto, to by było super.
Jako że się nie znam to się wypowiem. Poszukaj raczej na forum dla astronomów-amatorów tematów o teleskopach dla początkujących. Myślę że z teleskopami jest podobnie jak z elektroniką - cena zależy od “jakości” optyki i jakości wykonania. Znalezione na szybko: https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/forum/17-pierwszy-teleskop/
niestety na tematycznych forach są same bufony, wiem, bo to któryś raz kiedy zielony się coś pyta, a Ci zamiast doradzić to zbywają. Wystarczy poczytać temat, który dałeś, oni każą gościowi najpierw książki o astro poczytać xd
on z kolei przedstawia bardzo budżetowe wersje i w sumie pieprzy 3 po 3. Wiem, że wiele ludzi, kiedy zaczynają przygodę z astro mają budżet 1000 zł przy dobrych wiatrach. U mnie jest on zdecydowanie większy, to też inną klasę sprzetu potrzebuje.
Jeśli chcesz sprzęt bardziej zaawansowany, bo już masz doświadczenie z astronomią, no to jednak musisz zgłębiać temat na forach tematycznych, a nie komputerowym
Myślę, że może @radek68 mógłby cię lepiej nakierować, sam jest moderatorem forum z tym związanym.
dlatego wole pytac na forum budowlanym Windows czy Linux, bo jak zadasz jej tutaj to będzie wojna. Tak samo jest na forum astro, zapytaj o teleskop to będzie wojna, który lepszy i koniec konców nic nie wybierzesz.
Niezbyt, forum.kosmonauta.net, to forum poświęcone głównie eksploracji kosmosu, lotom w kosmos, tak załogowym, jak i bezzałogowym.
Co prawda niektórzy użytkownicy prowadzą obserwacje, nawet dość zaawansowanym sprzętem, ale to “nie moja bajka”.
Dodam tylko, że trzeba wiedzieć co jest czym i jaki obraz można z czego uzyskać. I do obserwacji czego ma służyć.
Bo czym innym jest refraktor (teleskop), a czym innym reflektor (zwierciadło), do tego wszystkiego trzeba mieć tzw. montaż (też są różne), okulary, etc…
Warto wiedzieć, że ważna jest nie tyle ogniskowa (choć też), co średnica lustra (lub soczewki). No i jakość wykonania. Ech, dużo tego jest.