Jaki test szybkości łącza wiarygodny?

dragonn , co do firewalla pod linuxem to się nie wypowiem bo za mało wiem na ten temat ale pod windowsem firewall trochę fałszuje pomiary (zdecydowana większość obecnych na tym forum to windowsowcy więc często piszemy pod kątem windowsa pomijając linuxa).

Ale w tym przypadku nie chodzi o Windowsa.

Chodzi o coś takiego jak jest np. w WinSCP czy chyba w Filezilla że liczy się 1KiB/s czyli 1000B/s zamiast 1024B/s. Program lunuksowy po prostu przelicza normalnie 1KB=1024B*8b, a jeśli speedtest.net liczy nie w KB/s tylko KiB/s to chyba jeszcze gorzej dla niego…

1 KiB to właśnie 1024 B, a nie 1000 B.

Da się jakoś w WinSCP to ustawić w locie gdy coś dużego jest ściągane?

Ja korzystam z predkosc.pl pokazuje bardzo dokładne wyniki. Praktycznie to samo co mam na umowie. , tutaj robiłem test pod lekkim obciążeniem.

Proponuję jeszcze test od Multimediów.

W mojej ocenie a pracuje z dużą ilością klientów dla których parametry łącza są bardzo ważne, najlepszy w Polsce test to jest Speedomat, wyróżnia go przede wszystkim rozproszona sieć serwerów testujących oraz pomiar Jitter czego nie mają inne testy prędkości.
http://speedomat.pl

speedtest podaje w Mb (megabity), a wirtualna Polska w MB (mega bajtach) i to się zgadza.