Jaki upgrade dla FX-6300@MSI 760GM-P21(FX) i GTX 750ti?

Hej koleżanki i koledzy.
Mój leciwy komputer domowy bazuje na:
CPU: FX-6300
MOBO: MSI 760GM-P21(FX)
GFX: GTX 750ti

I generalnie do wszystkiego co robię do tej pory mi wystarczał.
Ale przyszedł czas pandemii i wróciłem po nastu latach do grania.
No i okazało się, że mój zestaw kuleje dość wyraźnie.

Podpowiedzcie proszę czy jest sens inwestować jeszcze w ten zestaw (np. wymiana karty graficznej na np. RX 570) czy lepiej wywalić nieco więcej kasy i władować w nowe CPU i MOBO/RAM itp?

Oczywiście chciałbym zapłacić jak najmniej za jak najbardziej wyraźny wzrost wydajności (w grach, bo w normalnej pracy maszyna jest wciąż żwawa).

Jeżeli masz te minimum 8 GB RAM i znośny zasialcz typu markowej 450W, to jest sens wstawić rx 570 4 GB. Jako alternatywę, przy używanych, możesz zaryzkować 1060 3 GB, ma mniej vRam i słabsza trochę, ale nie kopała Bitcoinów. :wink:

Zysk będzie duży, oczywisćie RX nie rozwinie tak skrzydeł, jak z nowszymi procesorami, oczywisćie w grach procesorowych będzie lekki bottleneck, ale Metro Exodus na tym pójdzie całkiem przyzwoicie. O wiedźminach i innych szkoda mówić, będzie dobrze, problem ze strategiami tylko. :wink:

ed Oczywisćie, jeżeli masz możliwość modernizacji całej platformy, to za około 2000 coś lepszego się złoży. Patrzyłem jeszcze na Twoja płytę i OC nie zrobisz raczej, czyli będzie troche gorzej od wideo.

Dzięki za info. Płyta jakiś tam potencjał ma - jak na swoje lata i ten procek. Generalnie umożliwia odblokowanie dodatkowych 2 rdzeni (dlatego ją kupiłem swojego czasu). Zasilacz mam znośny. Oczywiście SSD (niestety na SATA jeszcze). Zerknę na te 1060. Dzięki jeszcze raz.

Jeżeli będziesz miał nie 3/6 a 4/8, to będzie już całkiem fajnie. :slight_smile: 1060 3GB szukaj, one powinny być stosunkowo tanie, tak ze 400-450 max, właśnie przez mały vRAM. 1060 6 GB nikt raczej w rozsądnych, dla Ciebie, cenach nie będzie sprzedawał. A rx 570 widzę, że się chyba obawiasz. :slight_smile: Oczywiscie mógłbyś coś z nowych wybrać, ale to wymagałoby już deklaracji, że w tym roku wymienisz podstawkę. :slight_smile: