Jaki VPN najlepszy?

Jaki VPN wybrać, jeżeli zależy mi jedynie na działaniu na komputerze? Mam antywirusa Kaspersky Total Security i myślałem, że jak sobie dokupię tam VPN to będzie taniej, ale rocznie i tak wychodzi drożej niż sam antywirus, w dodatku nie wiem, czy to dobry VPN.

Chodzi mi oczywiście o cena/jakość.

Jaki cel chcesz osiągnąć, poprzez używanie VPN?

NordVPN byłby w porządku. Podobne pytania o dobry VPN na jakiejś grupie na fejsie wdziałem ostatnim czasem :slightly_smiling_face:

Januszek chodzi mi o torrenty oraz oglądanie niektórych filmów, które nie są dostępne w Polsce.

Może Google One VPN będzie jeszcze „przepiękne” i „normalne”. Na razie jest za drogie i nie oferuje 2 listy krajów by sobie oglądać amerykański Netflix/Hulu/Amazon/HBO Max.

2 Nie będziesz w stanie zmienić lokalizacji adresu IP, aby wyświetlać treści niedostępne w Twoim regionie.

Problem jest złożony. Żyjemy w czasach marketingu, który tworzy alternatywną rzeczywistość. Mam na myśli, że firmy/organizacje/politycy co innego mówią (marketing), a co innego realnie robią. W przypadku usług VPN ich operatorzy mogą obiecywać, że nie logują, że nie monitorują, że nie przechowują etc, ale potem, kiedy zapukają do nich służby albo prawnicy z nakazem sądowym to się okazuje, że logi się znajdują.

Listę odradzanych i polecanych usług znajdziesz np tu:

Tutaj też nie jest prosto. Operatorzy usług streamingowych mają świadomość istnienia usług VPN i zwykle potrafią blokować użytkowników używających VPN po to, aby obejść blokady regionalne. Rozwiązaniem jest postawienie własnego VPN.

Podsumowując: dla wymienionych przez Ciebie zastosowań idealny wydaje się miks komercyjnego VPN ze swoim własnym. Np polecany na reddicie Mullvad + własna sesja Algo.

1 polubienie

Odpowiedni plan na Proton VPN i możesz robić wszystko to, czego potrzebujesz. Ja tak robię. A @januszek jak zwykle robi z igły widły i zaczyna rozdrabniać się nad tematami technicznymi w sposób filozoficzny rodem ze Świata Według Kiepskich. Operatorzy mają świadomość tego, a dostawcy VPN mają świadomość, że tamci mają świadomość…

Prosty test: spróbuj za pomocą Protona, kontent dostępny na niemieckim Netflixie obejrzeć z Polski :wink:

Prosty test. Kup odpowiedni plan i oglądaj :wink:

Druga rzecz. Proton nie obsługuje socks5 :slight_smile:

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

Tylko kto mu opłaci zerwanie umowy jak przez miesiąc będzie zbanowany cały proton do obsługi netfliksa.

Kiedy już skończysz na mój temat pisać doktorat, please you, daj do przeczytania, zanim jeszcze oddasz do recenzji :wink:

Faktycznie, prostackie ad personam to jest poziom wyżej - wysoki poziom kultury oraz wiedzy. Tylko najtęższe umysły świata atakują innych ludzi, jak skończą się argumenty. Nawet były badania w tym kierunku.

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznej kawusi.

Szczerze pisząc to jestem super laikiem i nie sądzę, abym poradził sobie z własnym VPN. Ale dziękuję za odpowiedź.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.