Jaki wybrać rozmiar pliku stronicowania?

Komputer:

Intel Core 2 Duo 2Ghz

Dysk twardy Hitachi 320 GB

2 GB RAM

Coś mi muli programy i uruchamianie systemu tylko nie wiem co. Może to wina tego:

Jaka powinna być wielkość pliku stronicowania? Komputer jest używany do internetu, gier, filmów. Oto moja obecna konfiguracja:

6d0ca3945ae07fe4m.jpg

W twoim przypadku radził bym ustawić na 512 lub 768. Dodatkowo możesz zmusić komputer do korzystania wyłącznie z ramu.

Co znaczy Twoje drugie zdanie? Jak mam to zrobić?

Co do tej drugiej opcji to użyj jakiegoś tweaker-a, pełno ich jest. Jeszcze jedno, teoretycznie ten zabieg powinien przyspieszyć komputer ale w praktyce bywa czasem odwrotnie, więc możesz spróbować włączyć tę opcję ale później przetestuj system. W moim przypadku zysk jest niewielki ok. 3%, czas uruchamiania systemu nieco szybszy, ale ja mam inny sprzęt, mniejszą ilość ramu więc musisz sam poeksperymentować.

przy takiej ilosci ram mozna sie pokusic o wylaczenie w ogole PW - zostawic niezbedne minimum 2mb… no, chyba ze sie gra , wtedy jakies 1024mb na sztywno wystarczy :slight_smile:

co do pytania o ilosc wykorzystywanego ram-u… mozna rejestr zmienic w kilka klikniec

start-uruchom-regedit-HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - CurrentControlSet - Control - Session Manager - Memory Management,

DWORD - NoNPagedPoolSize . jeśli nie ma - tworzysz,

zaznaczasz opcję dziesiętna,

w pole wpisujesz wartosc ze wzoru ilosc RAM w mb x1024x ilosc%/10, np. 256x1024x95*/10=2490368 i to wpisujesz

*uwaga, nie zaleca sie dawac wiecej, jak 95% - zapas musi byc

oczywiscie, robisz to na wlasna odpowiedzialnosc :stuck_out_tongue:

w tym wypadku 2000x1024x95/10…

@up

Nieprawda. W tym przypadku będzie to 2x1024x1024x95/100, czyli 1992294.

A co do wyłączenie pliku stronicowania, to też nie powinno się tego robić, ponieważ system niezależnie od ilości posiadanego ramu z niego korzysta.

Proponowałbym przedział 768 - 1024.

cyferki :slight_smile:

nie mowilem o calkowitym wylaczeniu PW - minimum 2mb na C - za samym Billem

w innym wypadku PW warto umiescic na partycji oddzielnego dysku - znaczy podzielic na 2 czesci - 2mb na C i reszta na jakiejs innej…

generalnie xp sam sobie ustawia PW i nawet jak jest wylaczone lub ustawione na 0, to pagefile gdzies tam jest - co najwyzej ukaze sie komunikat o braku PW i ze wlasnie jest tworzony przez system :slight_smile:

o ile jest opowiednia ilosc miejsca na C (1.5-3x ram)