Witam, nie jestem do końca pewno czy to właściwy temat do pytania ale:
Od ponad 20 lat w każdym ze swoich dotychczasowych PC do odtwarzania dźwięku używałem wieży (poprzez kabel jack). Wieża niestety zaczyna się sypać (wyłącza się czasem dźwięk, przyciski uruchamiania za którymś razem dopiero odpalają etc). Tak czy inaczej - myślę o rozglądnięciu się pod nowy „sprzęt” pod odtwarzanie dźwięku do PC. Wieże odpadają (nie interesuje mnie ani radio ani odtwarzacze płyt etc) a jedynie wspomniany sam dźwięk. Tak więc zaczynam się rozglądać za Soundbarem. Od razu zaznaczam że niezbyt się na tym znam więc mogę nie być precyzyjny w wyjaśnieniach / tym co piszę
Co do pokoju jest on niewielki a sam Sonudbar najlepiej jakby był z głośnikami (kanał) 3.1. Jeśli chodzi o moc to najlepiej aby była od ~100 W do max ~150 W (większej nie potrzebuję).
Nie interesują mnie jakieś dodatkowe „bajery” a to aby po prostu odtwarzał w miarę dobrze dźwięk pod filmy, gry i muzykę.
- Posiada ktoś i poleciłby jakiś w miarę „dobry” i tani Soundbar (pod PC). Do max 1000 zł
- Co do komunikacji z PC to Sondbar będzie oddalony kilka metrów od PC. Niby można by kupić dłuższy kabel „jack” czy inny (w zależności jakie tam złącza posiada Sondbar) do komunikacji jednak czy to dobra opcja (takie długie kable?) Rozglądając się samemu czytałem że można podłączyć także za pomocą Bluetooth. Która z tych opcji jest najkorzystniejsza (chodzi o jakość przesyłania sygnału dźwięku - czy są w ogóle jakieś róznice?).
- Nie wiem czy to istotne ale posiadam taką płytę główną na PC: Asus ROG STRIX Z790-A GAMING WIFI II
Proszę o jakieś rady / namiary pod konkretny model Sondbaru. Ewentualnie zawężenie modeli pod określone parametry.