Jaki zasilacz do 250 zł?

Witam prawie 4 lata temu kupiłem sobie pc tylko do przeglądania internetu kłopot w tym że zasilacz odmówił posłuszeństwa po tych 4 latach sprawdzone na pożyczonym zasilaczu od kolegi . Potrzebuje nowego do kompa w kwocie do 250 zł pelocie coś fajnego specyfikacja komputera to

1. PŁ.GŁ.AMD B550M-HDV ASROCK AM4
    2,Ram KINGSTON FURY DRR4 3200 MHz 2x 8Gb
    3.AMD RYZEN 5 5600G 4,4GHz AM4 BOX
    4.Wcześniejszy zasilacz to był SILENTIUMPC Elementum E2
    80+ 550 Wat.
    5.Dysk SDD ADATA SU 650 128 GB
    Komputer pracuje na systemie Ubuntu 24.03.LTS.
    Jedyną zmienne jaką planuje zrobić to wymiana dysku SDD ADATA na dysk na Dysk SSD Goodram PX600 250GB PCIe 4x4 M.2 2280.
    dziękuję,za odp .

Wchodzisz na stronę internetową jakiegoś dużego sklepu, wybierasz dział z zasilaczami komputerowymi, w wyszukiwarce dajesz zakres cenowy do 250 zł i patrzysz co ci wyskoczy. Odrzucasz jakieś mało znane marki. W tej cenie można znaleźć w miarę przyzwoity zasilacz o mocy 600W klasy 80 Plus Bronze. Sprawdzasz ile ma gwarancji i jak realizowana jest ewentualna naprawa. W cenie którą podałeś nie spodziewaj się czegoś extra.

Nie wiem jakie są teraz znane marki, ale mój zasilacz SilentiumPC działa już ponad 10 lat

Zasilacze komputerowe Chieftec 80 Plus Gold - Sklep, Opinie, Ceny w Morele.net
Ja mam 500 vat, certyfikat sprawności: 80 Plus Bronze, już 5 lat.

Dziękuje za odpowiedzi dzisiejsza elektronika to loteria . W moim przednim komputerze tez maiłem SilentiumPC ale 350 wat i komputer pracował przez 6 lat bez żadnej awarii i został odsprzedany dalej na olx. Ale wracając do tematu to w sobotę zakupiłem Be Quiet! System Power 11 550W 80 Plus Bronze. aż 7 zabezpieczeń zasilacza i co najwazejsze aż 5 lat gwarancji myślę ze badzie ok .

Przed zbyt wysokim prądem (OCP)

Przeciwprzeciążeniowe (OPP)

Termiczne (OTP)

Przeciwprzepięciowe (OVP)

Przeciwzwarciowe (SCP)

Przed prądami udarowymi (SIP)

Przed zbyt niskim napięciem (UVP)

Ile watów może brać twój komputer? Wydaje mi się, że coś koło 150W, dziwne, że tamten nie wytrzymał.

na kalkulatorze PSU wyszło mi 170W wiadomo że jakiś zapas mocy musi być spokojnie pewnie mógł być nawet jakiś 350 wat zasilacz do takie PC i taka ciekawostka dysk SDD ADATA 128 GB czas działania to 8 miesięcy i 16 dni .

O ile dobrze liczy, bo różnie z tym bywa.

Miałem też kiedyś SilentiumPC z około 5 lat i pomimo że nadal działa to wiatrak zaczął hałasować i musiałem tak postawić komputer żeby normalnie chodził. Akurat po gwarancji był już.