Witam,
Chciałem się was spytać jaki mógłbym kupić zasilacz do mojego komputera do 150zł
Specyfikacje komputera
Procesor: kupuje Intel Core 2 Quad Q6600
Płyta główna: ASRock G41M-VS3
Karta graficzna: zintegrowana (kupuje HD5770)
Zasilacz: Obecnie posiadam CubeMax 450w ATX 2.2 model 250X1
A czego oczekujesz będziesz chciał mieć zasilacz dobry na pare lat
czy kupić pierwszą lepszą kupe z niskim napięciem w gdzie w przyszłości zmiana grafiki będzie się wiązała z ponownym zakupem zasilacza ?!
Chce kupić jakiś dobry zasilacz który by mi wystarczał na długi czas do 150zł
Hmm w takiej cenie to ciężko będę mógł coś co polecić ale za 230 czyli 80zł więcej możesz wyszarpać seasonica na 520W z gwarancją 5 lat i jak będziesz zmieniać kompa za parę lat to już nie musisz kupować dobrego zasilacz bo będzie wystarczająco mocy aby dźwignął nową grafikę.
Zasilacz nazywa się:
wymien komuter.
Zamiast isć pod prąd i modernizować awaryjnym złomem i dobierać do tego zasilacze, to spzredaj płytę i RAM a za wszystkie pieniądze kup Athlona200ge/300G z płytą i RAM.
Wyjdzie na to samo, a jak kupisz 2200G, to bedziesz miał 2x lepszą grafikę zintegrowaną niż w tej karcie. Oczywiscie o różnicy wydajności procka (CSGO np) nie wspominam.
Tu już lepiej kupić rasberry pi
Nie chce wymieniać żadnego komputera poprostu spytałem się jak zasilacz mógłbym kupić do tej karty graficznej i płyty głównej do 150ZŁ
Silentium 450 /500 będzie ok i w cenie.
Tylko to jedyne słuszne wyjście, gdyż nie zasilacz jest problemem, a sprzęt.
Zacznijmy od tego, że ten Radeon grzeje się, procek też nie jest chłodny, czyli pewnie warto by dodać dodatkowe chłodzenie do obudowy - lato blisko. Kolejne złotóweczki ze skarbonki szykuj. .
Po drugie koszt pądu. Płacą rodzice, tylko pograsz 4h dziennie na tej karcie i rocznie stówka, jak nie wiecej po wzroście cen prądu. Druga stówka za procesor. Athlon natomiast kosztuje rocznie ok 70 zł i wydajnosćią nie ustępuje tej “karcie”.
Zapomniałbym też o aspekcie “żywotnosći karty”, niestety one padaja jak muchy. Albo dostaniesz z piekarnika, albo sam będziesz piekł niedługo i modlił się o uleczenie.
Ja Ciebie nie straszę, zwracam Ci tylko uwagę, że 10 letni sprzęt komputerowy, jeszcze do gier, to nie rozbudowuje się i nie doinwestowuje, a wyrzuca.
A karta graficzna Nvidia GT710 2GB
Byłaby ok?
Nie chce grać w takie wymagające gry tylko takie jak CS GO, Minecraft i GTA San Andreas oraz podobne mniej wymagające gierki
Ile FPS w CSGO chciałbyś mieć…?
Nie na stabilne 150 nie licz, za słaby procesor. Najprawopodobniej bedziesz się “bujał” między 60-110.
GT 710 jest za słaba.
Słyszałem ze HD5770 jest bardziej wydajny od GT710 czy to prawda?
Ze 2x, sparwdzisz Passmarkiem.
Tylko krata nie ma nic tu do rzeczy.
CSGO i Minecraft bazuje na procesorze.
Lepsza karta nie da Ci wiecej FPSów, nawet taka za 2000pln.
A jeżeli miałbym wybrać to lepiej nowa GT710 czy używana HD5770?
O i zainteresowałem się tym zasilaczem Zobacz ofertę: ZASILACZ SILENTIUMPC ELEMENTUM E2 SI 450W 80PLUS https://allegro.pl/oferta/zasilacz-silentiumpc-elementum-e2-si-450w-80plus-7584676471?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Jest ok?
Tak, zasilacz jest przyzwoity, żadne wodotryski, ale trzyma poziom.
Żadną z nich.
Nowa 710 kosztuje ze 200 zł, jeżeli ktoś chce Ci spzredać Radeona 5770 za 200 zł, to podziękuj grzecznie za ten złom.
Jeżeli chcesz na tym sensownie grać, to GT 750 (TI)/rx 550. Obie uzywane w cenie nowej 710 masz. 750 nieco wydajniejsza, 550 nowsza. Plus taki, że biorą o 1/3 lekko mniej prądu i sa 2-3x wydajniejsze od 5770. I one też stanowia MAX dla Twojego procesora.
Nie mogę żadnej znaleźć 750ti albo rx550 za cenę mniejsza niż 300zł jednak wolę kupić na początek tą 710 za 220zł i grać w cs go na tych niskich i rozdzielczości 1024x720 w 60-80fps
Może kiedyś kupię jakaś lepsza
Zobacz ofertę: MSI Ge Force GT730 2GB DDR3 64BIT DVI/HDMI/HDCP https://allegro.pl/oferta/msi-ge-force-gt730-2gb-ddr3-64bit-dvi-hdmi-hdcp-9214104634?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Znalazłem tez taka kartę tańsza i wydajniejszą może ją wybrać ?
Na Allegro jest kilka sztuk (750ti). Oczywiście używki.
A GT730 za 200-250zł (są różne oferty)
Jest ok?
Oczywiście używana
Po pierwsze nic nowego poniżej rx 550 lub gtz 1050 się nie kupuje.
Po drugie używany to kup GTX 750/950 lub rx 550/560.
Po 3cie SilentiumPc Elementum 450W.
Pytaj faceta ile chce za to cudo.
To przycięty Radeon rx 560, 31 miesięcy gwarancji…do ~~250/300 zł będzie lepsza od wszystkich 750TI i rx 550. Wiem co mówię, gdyż sam miałem ją do niedawna (teraz rodzice mają). Na cuda nie licz, ale praktycznie każdą grę na 1600x900 i mieszance średnio-niskich uciągnie w 35-40 + FPS.
… ale to tylo do pulpitu i na promocji do Ryzenów raczej. Do gier bym szczebelek wyżej dał.