Do tej obudowy może będą pasować zasilacze formatu TFX. Mają inny rozstaw otworów wentylacyjnych, ale może będą się zgadzać otwory na śrubki, trzeba gdzieś w necie poszukać specyfikacji.
Od tej płyty ze 3x wydajniejszy jest Biostar A10N-8800. Ale niestety wersja na Allegro ma dosyć głośny wentylator, którego nie ma jak wyciszyć (zamknięcie płyty w obudowie wyraźnie wycisza, jednak nadal brakuje do bezgłośności). Zamontowanie cichszego wentylatora sprawi, że procesor będzie się przegrzewał.
Jest wersja 6.1 tego Biostara, z powiększonym radiatorem i wentylatorem, podejrzewam że sporo cichsza, ale niestety trudno dostępna w Polsce i za granicą kosztuje w okolicach 440 złotych (za takie pieniądze na zagranicznych stronach można trafić wydajniejszego A10N-9830E).
Mam laptopa z Celeronem 1005M, o wydajności zbliżonej do J1900 (okolice 1000 punktów na cpubenchmark), ale dawno temu nie włączałem. Ze 2 lata temu radził sobie. Jednak ten Celeron był 2-rdzeniowy, co daje 2x większą wydajność pojedynczego rdzenia od J1900, a to czasem ma większe znaczenie niż łączna wydajność wszystkich rdzeni.
Odnośnie tej płyty Gigabyte, to na pierwszy rzut oka widzę, że ma złącze PCI. Więc prawdopodobnie produkowana na jakieś rynki Trzeciego Świata, gdzie potrzeba tanich komputerów, ze złączem szeregowym i równoległym (jeszcze bywają używane stare drukarki ze złączem równoległym), oraz jakaś karta PCI.
Nie chce mi się teraz szukać specyfikacji, ale prawdopodobnie procesor i chipset nawet nie obsługują PCI, tylko dali na płycie jakiś mostek z pci-express.
Współcześnie w Polsce PCI jest kompletnie nieużywalnym standardem, nie ma już na to żadnych kart. Więc jeśli już, to lepiej poszukać czegoś z pci-epress. Ba, bywają z pci-e x16 dla kart graficznych, więc w przyszłości będzie można jakąś dołożyć (ale w tej obudowie zmieści się jednoslotowa, najwydajniejsze jednoslotowe to chyba GT1030).
Lepiej poszukać jakiś płyt z serii J4000, te procesorki są nowsze i wydajniejsze, bywają też już z J5000. Ale uważać na J3000, chociaż procesor J3060 można znaleźć w supermarketowych laptopach, ale jego wydajność jest jeszcze niższa niż J1900, nawet niższa od (nieprodukowanych już) Atomów X5.