Witam postanowiłem złożyć budżetowy komputer i potrzebóje aby ktoś mi wypisał jaki zaśilacz będzie do tego potrzebny. Ewentualnie czy moje 400w (oczywiście markowe) wystarczy
Zasilacz:FSP400-60THA(1PF)
Płyta główna:ASUS P5Q PRO
Ram 5GB
DYSK500gb
GRAFIKAGTX750TI/650TI-Powiedzcie która lepsza…
Procek:Intel c2q q9550
Lepiej GTX 750Ti , a zasilacz jest na styk, więc wypadało by go wymienić. Jaka kwota do dyspozycji na zasilacz?
https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-litepower-ii-black-450w-ps-ltp-0450npcneu-2-1688047/
Podpiąłem watomierz pod swoją paczkę (amd r7 2700x, 2x8GB RAM, 2 HDD, 1 SSD, GTX660) i po uruchomieniu Kingdom Come: Deliverance watomierz pokazuje 230W. Więc czy ten jego zasilacz jest naprawdę na styk?
To ile komp rzeczywiście pobiera to jest inna sprawa. Każdy zasilacz ma swoją najlepszą sprawność pod obciążeniem 50-60%. To po co ludzie kupowali by zasilacze 750w i więcej, skoro nawet podkręcone mocne podzespoły by na takim zasilaczu jak 750w pociągnęły.
Druga sprawa to taka, że ten zasilacz już nie jest nowy, a po paru latach zasilacze nawet markowe sporo tracą ze swojej sprawności.
Dam ci przykład: Kolega miał zasilacz 500w z linią 12v o max wartości 360W i na kompie i5-3330 i Radeonie HD6670 było bez problemu, ale jak wsadził GTX660 to pod max obciążeniem komp się resetował przez właśnie zasilacz, chociaż pobór prądu przez cały komputer wynosił mniej od maksymalnego obciążenie linii 12v.
komp ma być budżetowy to zasilacz także jak najtaniej…
A i jeszcze jedno czy na tym zestawie dam rade pograć w pubg
PUBG nie ma jakichś kosmicznych wymagań, ale na Youtube jest z filmik gdzie na 1600x900 i bardzo niskich z podanym przez ciebie procem i grafiką ktoś ma 30FPS, więc powinno być jakieś 35-37 klatek bez nagrywania. Jak weźmiesz GTX 750Ti to zasilacz obecny możesz zostawić, ale trochę kasy odłóż na ewentualną późniejszą wymianę zasilacza, gdyby komp pod obciążeniem się resetował.
Ok. Dzięki
A ty już masz te podzespoły typu proc i płyta oraz ram czy dopiero będziesz kupował?
Podzespoły mam za darmo ponieważ rozkręcam stare komputery, pewnie chciałbyś mi polecić zmiane podstawki?
Na pewno coś nowszego by się przydało typu 2/3 generacja Core, ale jak masz za darmo, zawsze warto sprawdzić czy cię taka konfiguracja w grach zadowala.
Musiałbym koło 700 zł dorzucić
Gdybym wzioł to https://www.olx.pl/oferta/plyta-glowna-procesor-amd-i-chlodzenie-4gb-ram-CID99-IDuv0r9.html
Ten procek to akurat wydajnościowo identyczny z tym q9550, więc liczba fps podobna w PUBG.
Witam …mam jeszcze jeden problem ten gtx 750 ti nie obsługuje dodatkowego zasilania a pci-e na tej płycie jest w wersji 1.1 albo 2.0 wiec pewnie nie będzie działać więc jaką karte wybrać,czy może jednak ta zadziała?
Ta płyta ma PCI-E w wersji 2.0.
Niedawno ktoś na allegro sprzedawał zestaw z tą płytą i GTX750Ti więc powinno bez zarzutu chodzić.
Czy kupno nowego zasilacza i karty gtx 660 ti nie było by lepszym rozwiązaniem.
2.Czy te kartyy nie są za mocne do tego procka.
Dlatego lepiej kupić GTX 750Ti - dość wydajna, mało pobiera prądu i mniej będzie ograniczona przez procek. Żeby karta dawała 100% to potrzeba i5 lub i3 4-tej generacji, bo i3 niższej generacji nie są wcale mocniejsze od podanego q9550, jedynie nowsze i więcej instrukcji obsługują.
Dziękięki za, wszystko