Jaki zestaw bedzie lepszy?

Cześć,

Kupuję laptopa. Waham się między dwoma:

1. i5 8300H 4 rdzenie, 2,3-4,0 GHz, 8MB cache + GTX 1050 (4 MB GDDR5)

2. i5 7300HQ 4 rdzenie, 2,5-3,5 GHz, 6MB cache + GTX 1060 (6MB GDDR5)

Laptop do użytku codziennego. Czasami do relaksu przy grach, ale bez parcia na najnowsze tytuły.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Oczywistym chyba jest że ten z 1060 będzie wydajniejszy. Procesory są praktycznie bliźniacze.

Dziękuję, za opinie. Osobiście się nie znam w tym temacie. Ten nowszy procesor i5-8300H ma 4 rdzenie 8 wątków, i5-7300HQ ma 4 rdzenie 4 wątki. Nie wiem jak gry radzą sobie z wielowątkowością… Może ktoś jeszcze się wypowie?

Chcesz brać do gier, to bierz blaszaka, z lapkiem będą same problemy (przegrzewanie, brak modernizacji etc):wink:
Gry wymagają powoli ponad 4 wątki, ale niestety karty graficzne starzeją się szybciej od procesorów. Oczywiście 1060 lepiej by działała z 4/8 wątków…

Mam taką sytuację życiową, że mieszkam w kilku miejscach i wymagana jest mobilność komputera. Też bym chciał 4/8 + 1060, ale mam do wyboru tylko to co widać.

Jeśli celujesz w gry to bierz ten drugi, ta i5 raczej powinna w całości wykorzystać tego GTX’a. Jedynie w takim GTA 5 Online procesor może stać “wąskim gardłem” i w grach typowo pod CPU.

A może podaj ile zamierzasz przeznaczyć, a nóż ktoś znajdzie co ciekawego.

oki, dzięki za pomoc :slight_smile: Kwota 3900. Szukałem w sklepach z komputerami na “M”, na “X” i na “K” i nic ciekawszego niż te 2 opcje - nie było.

To tak, numer 2.

dzięki wszystkim, pozdrawiam

Podaj co to są dokładnie za laptopy? Drugi jest wydajniejszy tylko to procesor 7 generacji, nie jest to już taki nowy laptop.
Jeden z najlepszych stosunków ceny do wydajności