Witam, czy możecie mi polecić jakieś chłodzenie do procesora q6600?
Cena najlepiej jak najtańsza (do ok 100zł) ale jeśli coś lepszego będzie za niewielką dopłatą to oczywiście dopłacę.
Procesor nie podkręcany.
Box do quada, poznasz po miedzianym rdzeniu, cena z dostawą ze 30 zł na Allegro? Chcesz wymienić bo po wymianie procka z E/core duo na quada masz gorąco, zgaduję?
Dziękuję za odpowiedź
Dobrze zgadłeś
aktualne chłodzenie to box od e2180 i boję się cokolwiek odpalić jak przy przeglądaniu pulpitu jest po 65-70 stopni.
@gon1
Jeszcze ujdzie, u jednej Koleżanki po 80 było, ale prawda, ze 71 bodaj podaja jako max. W E miałeś mniejszy pobór mocy, tu masz ze 2x większy. Chłodzenie mniej-więcej takie, ono będzie też z 1-2 cm wyższe od twojego.
PS. Możesz i lepszego szukać, ale nie ma chyba sensu przepłacać. Natomiast z pastą: nie kupuj najtańszej silikonowej (białej), minimum thermal silver AG, optymalnie silentium czy inne arctic;).
Zależy ile jeszcze będziesz mieć ten procesor, bo jeśli wkrótce planujesz zmianę platformy to warto kupić nowe chłodzenie z uniwersalnym mocowaniem, które przyda Ci się do nowego procesora.
A jesteś pewny że dobrze położyłeś pastę termo? Kiedyś na takim zwykłym chłodzeniu z e udało mi się nawet trochę podkręcić quada i nie było źle z temperaturami. Ale jak już chcesz wymieniać to poszukaj na allegro, jest tego pełno. Tylko patrz żeby był na lga 775
Jak nie podkręcasz to zmniejsz mu napięcie. Większość sztuk będzie pracować na na 1.1-1.2V.
Pierwszy Fortis wystarczy aż nadto:
https://allegro.pl/listing?string=fortis%20he1225&bmatch=engag-global-cl-dict42-ele-1-3-1002
U mnie chłodzi Q6600@3,6GHz. Do 70 stopni nie dobija. Pasta SPC Pactum 1.
Dziękuję bardzo wam wszystkim za odpowiedzi !
@anon7248146 będę szukał tego boxowego od quada tak jak powiedziałeś, jak nie znajdę jakiejś fajnej oferty szybko to kupię coś pokroju tego:
https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-lt-he1012-spc145-858456/
Z tym że z tego co wyczytałem to ludzie narzekają na jego montaż, wie ktoś o co chodzi ?
masz trochę inne zatrzaski, no i ma on trochę nietypowy kształt
Popoluj na quadowy lepiej w promocji a 20 zł, które zostaną, dorzuć na RAM dla dziadka, jak mniej niż 8, a 4 już szczególnie, to się ucieszy