Początkowo chciałem kupić topowe chłodzenie wodne, ale czytając zdałem sobie sprawę, że jest ono podatne na usterki bardziej jak chłodzone powietrze, więc padło na (chyba najlepsze obecnie) chłodzenie powietrzne Noctua NH-D15 - problem w tym, że to jest gigant. Nawet przy takiej płycie głównej Asus ROG MAXIMUS XI HERO wentylator będzie nachodził na sloty DDR4. Czy możecie polecić jakie dobre kości ram, które mogę kupić aby się zmieściły i nie dotykały wentylatora?
Nigdzie nie jest napisane jaką wysokość mają ramy, ale patrząc na te które chciałem kupić G.Skill DDR4 - będą one za wysokie. Specyfikacja tego chłodzenia mówi, że przerwa tam jest zaledwie 32mm.
Ale wtedy możesz zamontować wentylator wyżej, tak jak Ci pasuje. Nie będzie to miało wpływu na moc chłodzenia (przepływ powietrza przez żeberka).
Pozostaje kwestia wysokości takiego zestawu i czy on zmieści się wtedy w obudowie. Podniesienie wentylatora = zwiększenie całkowitej wysokości.
Obudowa to będzie be quiet! DARK BASE PRO 900. Więc do małych nie należy. Ale nie wiem czy warto tak kombinować czy aby na pewno wszystko będzie w porządku w sensie czy się zmieści i tak.
Kolego - do takiej obudowy, jak to się mówi, wejdzie wszystko z palcem…
update:
Do obudowy wejdzie chłodzenie o wysokości 185 cm —> 6:20 min
I mówisz, że chłodzenie będzie identyczne nawet w przypadku podniesienia o 1cm?
W sensie wydajne? TAK.
Noctua specjalnie zrobiła takie mocowanie,masz możliwość uniesienia wentylatora wyżej w przypadku wyższych pamięci niż normalne.Przy tak szerokiej obudowie,to nie ma się czym martwić.Jeśli chodzi o wydajność chłodzenia,to nic się nie zmieni.