Chciał bym się dowiedzieć czy dystrybucje, które są rozwijane przez RedHat tj CentOS lub Fedora znacznie różnią się zarządzaniem systemem od siebie a dokładniej zamierzam bardziej poznać Linux lecz właśnie potestować tą najbardziej popularna w branży IT, lecz nie komercyjną (RedHat) a najbardziej zbliżona do RedHat-a i myślałem o zainstalowaniu wersji minimal aby wszystko od podstaw robić tzn jakieś usługi serwerowe itp.
Fedora to poligon doświadczalny RH. Jest całkiem dobra, ale ja na serwer bym jej nie stawiał. CentOS? Świetny system, w firmie jak stawiam usługi to praktycznie tylko na nim. Prostymi słowami to CentOS jest takim RedHatem bez brandingu. Używa praktycznie tych samych wersji libek. Wiadomo, są jakieś zmiany ale raczej delikatne.
Nie jest już tak źle, w zasadzie nigdy nie było, a sprawa z poligonem jest mocno i demonizowana - które distro z szybkim cyklem nie jest potencjalnie nastawione na niestabilność Taktyka dla Fedory została zmieniona, same distro rozmienione na 3 główne produkty - Workstation, Cloud oraz właśnie Server
CentOS jest natomiast najbliższy Red Hat Enterprise Linux, bo to jest RHEL - Centka jest nawet kompilowana z jego kodu źródłowego, więc znalazłbyś tutaj największą spójność. Fedora jest nowoczesna, więc tutaj w edycji serwerowej mógłbyś zapoznać się z nowinkami technologicznymi. Raczej jednak tego distra nie spotkasz na serwerach, prędzej właśnie CentOS, RHEL lub Debian.
W celu testów polecałbym CentOS, choć RHEL chyba też ma darmowy trial (lecz okres testowy w końcu się kończy).
wlprzemek , zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem, w przeciwnym razie temat zostanie przeniesiony do kosza.
W celu edycji tytułu należy użyć opcji pełnego edytora tekstu.
tylko Debian to już inne “bajka” chociażby inne repozytoria i menadżer pakietów, jak się nie mylę ???
I czy znajdę gdzieś tego typu poradniki do centOS-a jak to do fedory http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik, bo ten od fedory nie sprawdzi się przy centOS-sie ???
Używam CentOS od wielu lat na serwerach w firmach i w domu. Na Fedorze sie kilka razy zawiodłem ale to było dawno temu, moze cos sie zmieniło przez te lata.
Napisz najpierw co chcesz osiągnąć i do czego Ci ten CentOS.
Chciałem zapoznać się “bliżej” z dystrybucja wykorzystywana w firmach, potrenować administrowanie serwerem a tak jak napisałem wyżej zależy mi na dystrybucji, która jest najbardziej popularna na serwerach i z tego co wiem to RedHat a jego zbliżona i przede wszystkim darmową wer. jest właśnie centOS.
Może znasz jakieś poradniki/tuto-riale związane z ta dystrybucją, ew czy można się wspomagać przy tej dystrybucji poradnikami od fedory, bo tego więcej jest ?
(od siebie polecę poradniki z digitalocean, bo są praktycznie zawsze aktualne i dobre)
A i jeśli faktycznie zaczynasz to pierwsze co zrób to dodaj sobie ‘epel’ repo. Czym jest epel to sobie już doczytasz, aczkolwiek instaluje się to banalnie prosto.
I jeszcze z takich kroków startowych. Ja zaczynając stawianie serwera zawsze robię te 3 kroki:
Inne repozytoria czy manager pakietów to nie problem. Popatrz - ostatecznie i tak pracujesz za pomocą narzędzi, a nie za pomocą systemu jako takiego. Kiedy już nieco lepiej poznajesz Linuksa zdajesz sobie sprawę, że pomiędzy dystrybucjami są czasem kosmetyczne różnice, jednak Linux to Linux.
Do CentOS powinieneś znaleźć sporo tutoriali dotyczących konkretnych zagadnień - ten system też ma swoją pozycję na serwerach (ostatecznie darmowy RHEL). Powyższy poradnik Fedory nie jest oficjalny - stworzyła go krajowa społeczność użytkowników, tak z własnej chęci.
Mnie osobiście najlepiej uczy się z książek - są składne wiedzą na zasadzie od ogółu do szczegółu, zatem ja poszukałbym książek w stylu The Definitive Guide to CentOS czy CentOS System Administration Essentials. Niestety książki mają to do siebie, że szybko się przeterminują, jednak w przypadku CentOS czy RHEL masz jedno wydanie systemu na lata Możesz poszukać też czegoś z przekładem na nasz język. Wątpię, aczkolwiek może się mylę, aby był jakiś tutorial za darmo, taki wprost - od zera do admina z CentOS.
CentOS i Debian to można powiedzieć, dwie najczęściej wykorzystywane dystrybucje na serwerach. Debian ze względu na stabilność i przewidywalność oraz wsparcie społeczności, CentOS prawdopodobnie ze względu na to, że pochodzi od RHEL i ma długie wsparcie. Sam się zastanawiałem czy postawić na swoich serwerach Debiana czy CentOS, ale wybrałem Debiana, bo ten system bardziej mi odpowiada. Warto znać oba systemy, bo wiele firm ma serwery na Debianie, a jak będziesz znał tylko RHEL/CentOS to będziesz musiał poznawać system na nowo co może powodować frustrację i niepotrzebnie będziesz marnował czas. Prosty przykład, w Debianie sieć konfiguruje się inaczej, niż w RHEL i jak o tym nie wiesz, to musisz szukać w dokumentacji jak to zrobić i pomyślisz sobie “w RHEL to się łatwo robi” lub na odwrót. Inny przykład - Apache, tu też sytuacja wygląda trochę inaczej, do tego Debian dokłada swoją aplikację do ładowania modułów, VHostów itp.
@marcin82 doczytaj dokładnie moją wypowiedź i sprawdź podlinkowaną wiki fedory. Napisałem wyraźnie że NIE ZNAJDZIE tak OGÓLNEGO i rozbudowanego wiki jak tam. Tamtejsza wiki w większości prowadzi za rączkę (nie jest tak rozbudowana jak wiki archa, ale jest w czołówce). Dlatego mu poleciłem żeby szukał po konkretnych tagach/bądź szukał w google/na DO etc.
a rozwiązania różnią się sposobem zarządzania pakietami. obie dystrybucje przeszły na systemd więc nie ma większego znaczenia od czego zaczniesz. obie są też bardzo stabilne.
Też tak nie do końca. Wiele firm do dziś siedzi na Debianie Squeeze, wiele firm będzie siedziało jeszcze jakiś czas na Wheezym. Jeśli kolega chce tylko poznać system, aby postawić sobie własny serwer lub tak po prostu z ciekawości, a nie zamierza pracować w tej branży, to faktycznie, nie ma to większej różnicy.
Dość ważna kwestia została poruszona. Różnica w zarządzaniu nowszymi maszynami z systemd jest spora w porównaniu do sysvinit i o ile sama konfiguracja poszczególnych usług pozostała bez większych zmian o tyle samo zarządzanie systemem wymaga podwójnej wiedzy. Systemd w żaden sposób nie przypomina sysvinit wiec warto poznać jedno i drugie.