Witam
Mam pewien problem a raczej pytanie, zakupiłem płytę główną : MSI H310M PRO-VH , która obsługuję procesory 8 generacji, mój procesor to ( Intel G5400 Gold ) Niestety strasznie mnie rozczarował, chciałbym go wymienić i tutaj pojawia się pytanie: Czy poprzednie generacje procesorów Intel uruchomią się na tej płycie, czy muszę szukać tylko i wyłącznie procesorów z 8 generacji? ( Swoja drogą procesory Intela strasznie podrożały… )
Obecnie opłaca się sprzedawać procki intela - ale nie za bardzo kupować
ps. Sprzedaj płytę i CPU a potem kup Ryzena 5. Dołożysz jakieś 300-500 zł (w zależności czy potrzebujesz cpu z gpu czy bez) ale pomiędzy Ryzenem 5 a G5400 to jest przepaść
No faktycznie taniej, dobra to jak już rozmawiam z ekspertem to zapytam od razu o ten ram, czytałem co nieco i faktycznie trzeba dobrać dobry ram do tego zestawu. Ja posiadam GOODRAM 8GB 2400MHz CL17
Zamierzam sprzedać płytę i procka , ale czy ten ram będzie współpracował z tym zestawem ?
Każdy RAM DDR4 współpracuje z każdą płytą, która jest na DDR4. Inna sprawa, że może nie działać profil XMP na niektórych płytach głównych, wtedy RAM będzie działał z niższą prędkością. Najlepiej zaktualizować UEFI do najnowszej wersji zaraz po montażu i wtedy powinno działać.
Najlepiej poprosić sklep o aktualizację biosu płyty do najnowszej wersji.
Oby nie mieli takiego zawiechu jak mój telefon z aktualizacją OTA, że Android 8.1 z sierpnia (poprawki bezpieczeństwa) wykrył po mailu z supportu gry około 2 października ( magic - dzień wcześniej twierdził, że aktualny) [a support gry twierdził, że Android 8.1 naprawi błąd w grze], a tak to wisiał na Androidzie 7.0 z poprawkami bezpieczeństwa marzec 2018.
Mam jeszcze jedno pytanie, nie daje mi to spokoju - jak wygląda sytuacja z porównaniem owego ryzena do
Intel Core i3-8100, 3.60GHz, 6MB ? Bo w przypadku zakupu I3 zmieniam tylko procesor bez wymiany płyty i ramu, tylko jak jest z jego wydajnością?