Jakie głośniki do telefonu?

WItam… posiadam głośniczki nokia md-8 … lecz jestem średnio zadowolony z jakości dźwięku.

Zastanawiam sie nad md-11, czy w ogóle warto. Ciężko coś znaleźć na ich temat. A może jakaś inna firma? Cena nie gra roli… ważne aby dobrze grały i uprzyjemniały letnie wypady :slight_smile:

Pozdrawia Speed.

Zapomnij o jakości przy takich małych piardach, to zwyczajnie niewykonalne.

Co do specyfikacji obu zestawów to md-11 ma odrobinę szerszy zakres częstotliwości (md-11: Zakres częstotliwości: Od 200 do 20 000 Hz; md-8 Zakres częstotliwości: Od 300 do 15 000 Hz) ale i tak przy takim zakresie przenoszonych częstotliwości nie ma mowy o “jakości”.

No wiem, ze o jakkosci nie mozna mowic… ale chcialbym wiedzieć, które z takich przenośnych głośniczków są najlepsze… a co sadziciwe o md-7W?

Powiem ci tak: jest taka niepisana zasada że producenci niewygodnych danych nie podają lub podają w taki sposób żeby trudno było do nich dotrzeć.

W przypadku tego modelu na stronie producenta nie znalazłem danych na tema pasma przenoszenia wcale więc to już dyskwalifikuje je u mnie na starcie.

Generalnie dobrą jakość dają słuchawki/głośniki z pasmem przenoszenia co najmniej od 20Hz do 20 000 Hz (czyli 20Hz - 20 kHz) i im bliżej tego tym lepiej (jeśli dolna granica będzie niższa niż 20Hz i/lub górna będzie wyższa niż 20kHz to jeszcze lepiej).

Moja rada: zapomnij głośnikach/słuchawkach markowanych przez Nokię, SE itp. bo te firmy często sprzedają pod swoim logo szajs jako niby dedykowany do swoich produktów a jeśli coś będzie naprawdę dobre to cena będzie przesadzona.

Z doświadczenia wiem że Philips produkuje całkiem niezłe słuchawki a osobiście używam aktualnie używam słuchawek bluetooth firmy Plantronics i jestem z nich super zadowolony (wiem że tobie chodzi o głośniki ale rekomenduję ogólnie tych producentów).

I przede wszystkim szukając głośników/słuchawek kieruj się przede wszystkim pasmem przenoszonych częstotliwości.