Jakie języki programowania do czego

Hej, ostatnio wpadłem na pomysł aby odświeżyć swoje umiejętności w tworzeniu stron WWW. Chciałbym stworzyć stronę, ale nie wiem co będzie mi potrzebne do wykonania tego. Mianowicie chce zrobić stronę w której dane osoby, po zarejestrowaniu itd, będą mogły dodawać różne wątki w sensie nie forum, tylko dodawać własne pozycje jako odnośnik bardziej coś w stylu wikipedii - pod różnymi hasłami, po zarajestrowaniu użytkownik może dodać jakieś hasło i wyjaśnienia itd. Jestem zaawansowanym użytkownikiem HTMLa ale on sam nie wystarczy mi do zrobienia praktycznie niczego, CSS znam ale przyda mi się tylko do utworzenia styli bo od strony wizualnej mam zatrudnionego grafika. Chciałbym się was spytać jakie języki przydadzą mi się do zrobienia czegoś takie jak opisałem wyżej. Normalnie nie zajmuje się tymi sprawami i po prostu zapomniałem co i jak, nie wiem czy system kont (rejestracja logowanie itp.) to lepiej PHP czy cokolwiek innego. Moglibyście mi tak ogólnie przedstawić co do czego (jaki język programowania) będzie mi potrzebne?

PHP jak najbardziej do systemu kont jak i ogólnie do całej strony, chociażby żeby na każdej podstronie nie pisać kodu na nagłówek , stopkę itd, a oprócz tego obowiązkowo baza danych musi być do przechowywania informacji czyli MySQL. JavaScript do jakichś animacji, skryptów. No i oczywiście żeby korzystać z PHP musisz mieć serwer bo lokalnie Ci nie zadziała ;). Flash ewentualne reklamy.

We Flashu kiedyś coś robiłem to coś tam wiem ale malutko, można na przykład zrobić stronę startową we Flashu wraz z małym wstępem, jakimiś tam pierdołami i wyborem języka a następnie po dokonaniu wyboru strona Cię przerzuca do strony wykonanej już w php, mysql itp?

Można ale po co?

Żeby ładnie wyglądało, płynnie, dynamicznie, czemu nie?

Podaj przykład czegoś czego nie da się twoim zdaniem zrobić bez flasha :stuck_out_tongue:

Skoro ma to być prosta strona tylko na wzór wikipedii to css, flash jest mniej ważny i inne bajery wizualne. Najważniejsza jest tutaj sprawa związana z logowaniem, dodawaniem wątków czyli php. Stworzenie całego zaplecza strony zajmie na pewno dużo czasu.

Dzięki kostek choć co do szybkości to już sam nie wiem co myśleć, wszędzie gdzie nie wejde to właśnie w plusach MySQL i PHP jest szybkość ty natomiast piszesz, że jest wolne. Jak to z tym jest?

Jest to oczywista bzdura.

Cały czas mówimy o aplikacji statycznej. Więc dlaczego porównujesz szybkość działania php z flashem ? Powinieneś porównywać html z flash a nie php. W flash da się bardzo dobrze wykorzystać php jako język obsługi treści. Jeśli zrezygnujesz z obrazkowych grafik to flash jest równie szybki jak php. Kwestia tego jak ktoś daną aplikację napisze.

Strony flash wcale nie muszą być ciężkie, problem w tym że większość ludzi tworzących w nim nie potrafi tego robić. I tu wchodzimy w względy produkcyjne, jeśli ktoś sobie wszystko wyklika nałoży obrazki to strona waży grube megabajty albo i więcej, ale jeśli ktoś rzeczywiście pisze / optymalizuje to stronka jest lekka, ale samo jej stworzenie zajmuje taki sam czas.

@drobok

Nie ma co narzekać tak na PHP, do dużych rzeczy są faktycznie lepsze rozwiązania, ale w większości przypadków sprawdzi się idealnie. Obecnie jestem zmuszony do pracy ze Javą i już tęsknie do PHP.

A nie lepiej sobie taki serwis np w drupalu zrobić?

Dla początkującego nie, bo nie używasz większości funkcji, a jak masz coś dopisać to nie ogarniesz bo poziom kodu jest o niebo wyżej od twojej wiedzy. Niby jest multum wtyczek, jednak jeśli chcesz chcesz coś zmienić musisz szukać wtyczki której potem i tak nie dostosujesz pod siebie :))

CMS jest ok, ale mija sporo czasu nim dojdziesz do ładu z modyfikacją jego kodu.

I żeby działało tylko na jednym słusznym systemie ? A Linux (Android, Ubuntu, i inne), ios niech się wypchają ?

A co do języka do stron, to polecam Pythona. Jednak jako początkujący trudniej będzie ci się go może nauczyć ze względu na mniejszą powszechność tego języka w środowisku web developerów. (No chyba że umiesz się uczyć tak od razu z dokumentacji, ale jeśli zaczynasz to znaczy że raczej nie)