Jakie karty graficzne, ram "wejdą w kompa"

Witam, jakie nowsze karty graficznę i ram wejdą w mojego kompa? oto nazwa mojego lapka np300v5 i czy trzeba bedzie kupic nowy procesor jeśli tak.

Laptop to nie komputer stacjonarny nie wymienisz w nim karty graficznej :stuck_out_tongue:

Procka możesz wymienić, ale w ograniczonym stopniu raczej tylko na takie, które w nim występują pewnie obsługuje po dwa modele i3 i5 i i7, ale znowu po co w niego pakować i7 jak pewnie grafikę masz tam co najwyżej do Youtuba z tego co widzę.

Ram na pewno DDR3 ilość? Obstawiam max 8-12GB (choć powyżej 8 nie widzę sensu pakować w to kasy.)

jeżeli to ten model:

Samsung NP300V5-AA0EUS

Intel Core i5-2450M 2.45GHz Processor

3MB Cache

Też mam jakiś “500GB 5400RPM SATA Hard Drive” i nic mi on nie spowalnia :stuck_out_tongue:

Ale owszem, zamiana na SSD powinna usprawnić pracę komputera, wiaże się to jednak z instalacja systemu i wcześnie, backupem systemu (o ile nie był robiony).

mam dokładnie taki sprzęt przed sobą tylko innej marki, dysk na 5400 obrotów zamulał WIN 8, pod WIN 7 jest lepiej, ale wszystko zależy co robisz na kompie itd… SSD daje niezłego kopa w tym zestawieniu.

Wiem mam zintegrowaną karte ale mam też drugą geforca i stąd moje pytanie było czy mogę zmienić karte graficzną, mój błąd zapomniałem napisać.