Jakie kupić CB?

Jakie kupić CB???

Proszę zmienić temat na konkretny i opisać problem dokładnie, opcja EDYTUJ i popraw.JNJN

zależy ile chcesz przeznaczyć.

Za 250 - 300 zł Polecam to co mam czyli Uniden520XL plus antenka SiroAS-100 i zestawić chodzi jak marzenie już 6miesięcy. A zasięg to jakieś 10 km :slight_smile:

Ja również polecam te radio tylko w moim posiadaniu jest PRESIDENT ML 145.

A tak na marginesie to moja cena jest za zestaw czyli radio plus antenka. Samo CB kosztuje w granicach 180zł

Gdybyś wybrał inne to zwróć uwagę na “RF gain” bardzo przydatna rzecz w mieście a co to jest ? RF gain służy do zmniejszania wzmocnienia stopnia wejściowego czyli do skracania czułości radia. Podziękujesz mi za tą rade gdy będziesz jechał po mieście :wink:

to lepiej szukać z automatycznym squelch’em, a rf gain jest przydatny na stacjonarce

automatyczne ograniczenie szumów to jest raczej chwyt marketingowy stosowany w tańszych modelach. Spójrzmy prawdzie w oczy może i daje to rezultat na super drogich stacjach ale nie za 300zł zresztą nawet “słuchałem” i czytałem testy jakie przeprowadzili ludzie w tych najdroższych CB i wyniki były dalekie od ideału.

zgadza się zarówno na stacjonarce jak i w samochodzie. Wielokrotnie uratował mnie przed zakłóceniami występującymi w Warszawie. Przy takiej masie żelastwa (tory, kable itp) sprawuje się idealnie. Zresztą po co komu w mieście wiedzieć czy miśki stoją 10km dalej. Wystarczy ustawić sobie zasięg na 3-4KM i raz że nie ma takiego tłoku na kanale “19” a dwa że znikają nam trzaski. Po wyjechaniu na “prowincję” możemy sobie rozkręcić i będzie git.

I taka rada przed kupnem antenki. Jakiej by nie była firmy to pamiętaj że na magnesie i “kikut” taka ok 30cm dadzą Ci marną zabawę a jej zasięg to tak zwany “jak mnie widzisz to mnie słyszysz” czyli nadawanie jakieś 3km a odbiór do 6km przy idealnych warunkach.

Uff ale zagmatwałem. Mam jednak nadzieję że coś nieco wyjaśniłem.

Antena w proporcji ceną względem jakość to hustler 100. Rf gain się bardzo na stacjonarce przydaje przy antenie pół falowej mam prawie na minimum ustawiony