Jakie oprogramowanie polecacie na Manjaro KDE?

Cześć. Od paru dni rezyduje u mnie Manjaro w wydaniu z KDE, na razie zainstalowany na innym dysku fizycznym niż Windows z uwagi na to, że nie wiedziałem ile mu miejsca z SSD wydzielić, oraz nie wiedziałem jak mi się spodoba ta dystrybucja a nie chciałem sobie ponownie psuć bootloadera Windowsowego :).

Dystrybucja sprawia dobre wrażenie, działa sprawnie nawet na HDD, GUI jest piękne i wygodne. Ale do rzeczy…

Na Windowsie miałem kilka aplikacji bez których ciężko mi wyobrazić sobie korzystanie z komputera. Proszę o informację, jakie są najlepsze odpowiedniki/alternatywy tych aplikacji, których mogę użyć?

Franz - multikomunikator, którego używałem do komunikacji w Whatsapp, Messenger (FB), Gadu-Gadu, Telegram, LinkedIn. Coś mi się kojarzy, że KDE miało w sobie wbudowane coś takiego, ale nie mogę tego znaleźć.
Próbowałem w Pamacu znaleźć Telepathy, ale wyskoczyło kilkadziesiąt pozycji, czy muszę wszystkie instalować, czy w jakiś sposób odgadnąć, która jest właściwą aplikacją? Większość tego co znalazło wygląda jakby to były moduły tej aplikacji.

AirDroid - jako, że na klawiaturze piszę szybciej niż na smartfonie, nie odpisuję na SMSy podnosząc telefon, tylko klepię na klawiaturze. Możecie polecić jakąś Linuxową alternatywę?

Jak już się oswoję i przekonam w 100% do Manjaro, planuję go ustawić obok Windowsa. Żeby nie tworzyć osobnego wątku, dorzucę tutaj jeszcze pytanie - czy Linux “znajdzie” partycje utworzone na innym dysku fizycznym niż system, jeśli np. /home /var dam na HDD a / na SSD? I czy nie będzie problemu z edycją danych na dysku HDD, który z uwagi na konieczność dostępności dla obu systemów jest na NTFS? W jednej z poprzednio testowanych dystrybucji, ten dysk NTFS miałem tylko do odczytu :frowning:

Franz jest do ściągnięcia jako AppImage:

Znajdziesz go też w repozytorium AUR:

No tak, właśnie mi przypomniałeś, że nie włączyłem AUR w Pamacu :D.

Czy znasz lepsze alternatywy dla Franza na Linuxie? Jak wiadomo, nie zawsze faworyt na systemie A będzie faworytem również na systemie B :slight_smile:

Z multikomunikatorów używam Pidgina. Wspiera on raczej historyczne rozwiązania :slight_smile:

Przechwycenie%20obrazu%20ekranu_2019-01-04_10-01-41

Przetestuję w wolnej chwili :). A do poczty Thunderbird czy KMail? Na Sparky Linux KMail się strasznie sypał, ale podejrzewam, że w Manjaro możę być lepiej :slight_smile:

Ja z klienta poczty korzystam z Geary, ale myślę że thunderbird też będzie ok.

Sprawdź oba. Thunderbird jest bardziej rozbudowany - dla mnie to najlepszy klient poczty. Co do połączenia komputera z telefonem; sprawdź kdeconnect - nie jestem pewien czy daje możliwość odpisywania na sms bo nigdy nie potrzebowałem takiej funkcji.

@anon41799040 Czyli Pidginem nie oblecę Telegrama, Whatsappa?

@D35CART35: Geary nie znam więc przetestuję, nie korzystam z poczty dużo, ale mam kilka kont więc bez klienta daleko nie zajadę.

@anon741072 Ciekawe, czy KDE Connect mam już zainstalowane, czy będę tego szukał :wink: po powrocie do domu zweryfikuję. W Kubuntu bodajże, KDE Connect był preinstalowany jak dobrze pamiętam. Ale Kubuntu w porównaniu z Manjaro kiepsko wypadał prawdę mówiąc pod każdym względem :slight_smile: