Cześć. Od paru dni rezyduje u mnie Manjaro w wydaniu z KDE, na razie zainstalowany na innym dysku fizycznym niż Windows z uwagi na to, że nie wiedziałem ile mu miejsca z SSD wydzielić, oraz nie wiedziałem jak mi się spodoba ta dystrybucja a nie chciałem sobie ponownie psuć bootloadera Windowsowego :).
Dystrybucja sprawia dobre wrażenie, działa sprawnie nawet na HDD, GUI jest piękne i wygodne. Ale do rzeczy…
Na Windowsie miałem kilka aplikacji bez których ciężko mi wyobrazić sobie korzystanie z komputera. Proszę o informację, jakie są najlepsze odpowiedniki/alternatywy tych aplikacji, których mogę użyć?
Franz - multikomunikator, którego używałem do komunikacji w Whatsapp, Messenger (FB), Gadu-Gadu, Telegram, LinkedIn. Coś mi się kojarzy, że KDE miało w sobie wbudowane coś takiego, ale nie mogę tego znaleźć.
Próbowałem w Pamacu znaleźć Telepathy, ale wyskoczyło kilkadziesiąt pozycji, czy muszę wszystkie instalować, czy w jakiś sposób odgadnąć, która jest właściwą aplikacją? Większość tego co znalazło wygląda jakby to były moduły tej aplikacji.
AirDroid - jako, że na klawiaturze piszę szybciej niż na smartfonie, nie odpisuję na SMSy podnosząc telefon, tylko klepię na klawiaturze. Możecie polecić jakąś Linuxową alternatywę?
Jak już się oswoję i przekonam w 100% do Manjaro, planuję go ustawić obok Windowsa. Żeby nie tworzyć osobnego wątku, dorzucę tutaj jeszcze pytanie - czy Linux “znajdzie” partycje utworzone na innym dysku fizycznym niż system, jeśli np. /home /var dam na HDD a / na SSD? I czy nie będzie problemu z edycją danych na dysku HDD, który z uwagi na konieczność dostępności dla obu systemów jest na NTFS? W jednej z poprzednio testowanych dystrybucji, ten dysk NTFS miałem tylko do odczytu