Jakie podzespoły dokupić?

Witam, będę zmieniał podzespoły do komputera, chodzi o komputer do gier. Karta rtx 3070 pozostaje bez zmian jak i zasilacz, nie pamiętam marki ale wystarczający, i dyski hdd i ssd też zostają. Potrzebne mi:
Napewno chcę zakupić procesor intel core i7 14700 KF, ale nie zamierzam podkręcać. I procesor zostaje bez zmian. Proszę o pomoc w skompletowaniu reszty

Obudowa (ma być duża i przewiewna, nie zależy mi na ciszy)
Dysk SSD 2tb (mam na oku samsung 990 pro 2tb)
Płyta główna (nie zależy mi na podkręcaniu, musi obsłużyć pamięć DDR5
Chłodzenie do procesora (jakieś wystarzające do procesora)
Pamięć RAM (ma być 32 gb ddr5)
I opcjonalnie jakieś wiatraki do obudowy.
Cena do 4500 zł max. Może być taniej. Nawet lepiej
.
Dzięki za pomoc z góry.

Kup Ryzena. Intele 14 zwłaszcza KF są przypałowe. To bardzo nieudane procesory.

Co prawda, to prawda i ja się pod tym podpisuję, ale autor napisał:

Dlaczego?. Ja od zawsze tylko intel i nvidia. Aktualnie mam i7 9700 wiec bedzie chyba duzy przeskok.

Widzę, ze przespałeś. Twoja 9 generacja to można powiedzieć ostatnia która nie doświadczyła pazerności Intela i głupoty ich księgowych.

Zrobię Ci małą opowieść historyczną:
- 10. i 11. generacja (Comet Lake, Rocket Lake, 2019–2021)
Problemy ze stabilnością przy AVX-512 (szczególnie i9-11900K) – wiele płyt głównych musiało domyślnie wyłączać ten zestaw instrukcji. Duże zużycie energii → szybsza degradacja przy pracy 24/7.

- 12. i 13. generacja (Alder Lake, Raptor Lake, 2021–2023)
Pękające IHS i wygięte CPU, cienki laminat LGA1700, Degradacja krzemu !, problem był na tyle duży, że Intel w 2024 musiał oficjalnie przyznać winę

- 14. generacja – Raptor Lake Refresh
Vmin Shift Instability - niestabilność związana z napięciem, Intel zwala na producentów płyt, producenci na Intela. Mikrokod oraz BIOS-y są stale aktualizowane (do dziś), Intel jednak nie naprawia uszkodzonych (wad) już chipów, a tylko zapobiegają dalszemu pogarszaniu się ich stanu.
Intel wydłużył gwarancję tych procesorów z 3 do 5 lat - no i ciągłe promocje bo trzeba opróżnić magazyny na kolejną generację (a fascynaci już odkryli w jej opisach błędy).

Więc zastanów się dobrze (brak podkręcania i wybitnie dobre chłodzenie pewno zwiększy szanse o 20%).

• Może pracować latami…
  • Może zdechnąć napięciowo, bo producent płyty nakombinuje i zabije go ustawieniami bios…
  • Może doznać degradacji krzemu i dzień po gwarancji trup…

Resztę fascynujących opowieści typu „płonie wesoło Intel a wokoło tańczą dzieci”, doczytaj w necie.

Jestem tego samego zdania. Jeżeli masz 9-tą generację, to nie zmieniaj platformy. Zobacz jaki jest najmocniejszy procesor, który obsłuży bez problemów płyta którą masz i ewentualnie rozważ zmianę samego CPU w obrębie tej samej generacji.

Ja akurat mam 9 gen. Przetrawiłem wszystko co można wsadzić w moja płytę (utrzyma każdy procek tej gen.)

Zmiana procesora nawet na topowy I9 nic tu nie da oprócz wydania kasy, bo one nadal kosmicznie drogie. A przyrost mocy obliczeniowej będzie nie większy niż 20%.

On ma RTX 3070 + i7 9700 = bottleneck 20% ! przy 1920 × 1080. Przy najszybszym I9 9 gen, bottleneck będzie 15% !

Zmiana na dzisiejsze procesory, półka cenowa około 1500zł da mu 250% mocy obliczeniowej i więcej.

bottleneck - procesor hamuje kartę graficzną, CPU stale 90–100%, a GPU np. 40–70%.
Możliwy w druga stronę, GPU prawie zawsze 95–100%, a CPU tylko np. 30–60%.
Jeśli to karta hamuje to jest mniejszy dramat, ona ma pracować, tyrać i rzeźbić.
Jeśli to procek hamuje to zaczyna być duży dramat bo procek obsługuje obliczeniowo nie tylko np. grę ale resztę systemu i odpalenie czegoś w tle może spowodować dramatyczne spadki prędkości.

Dlatego, że spaprali te generacje od projektu, poprzez wady produkcyjne, po błędy w oprogramowaniu. Grzeją się niemiłosiernie, padają często, odstają wydajnością od nowych AMD.

Tak jak AMD był w czasach FX i Phenoma fatalny, tak dzisiaj Intel tak ma. Intel jest cały czas na etapie zwalniania, cięcia kosztów, reorganizacji i ratowania wizerunku. Pewnie kolejne procesory będą mieli lepsze, podobno nawet płyty mają wspierać że trzy generacje kolejne, więc na finiszu może klienci wyjdą plus. Ale chwilowo to marny wybór.

Nie słyszałem, o tych problemach z Intelem, Ale uparłem się na niego bo przyzwyczaiłem się już do zestawu intel + nvidia, bo już tak jade od 2002 roku. Podobno właśnie posiadanie procesora i karty tych producentów zapewnia najlepsza wydajność w grach, a ryzen z rtx’em już będzie gorzej. Jest to prawda?. To postawie tym razem na Ryzena. a na zime, i tak planuje dokupić jeszcze nowszą kartę i monitor oledowy 1440p. Chce się cieszyć najlepszą możliwą grafiką w grach AAA, więc mój komputer już się niestety zestarzał na takie doświadczenia. Narazie gram w fullhd jak już Wredzia wspomniał/wspomniała. Tylko jest taki problem że ja nic nigdy nie składam, nie grzebie w tych rzeczach a pozdespoły oddaje do serwisu lub znajomego żeby złożył za mnie. Nie ufam też AI żeby pomogła mi skompletować zestaw. Jeśli ktoś mógłby chwilkę poświęcić żeby doradzić mi podzespoły to będę wdzięczny. Tak jak w temacie, praktycznie wszystko poza kartą i zasilaczem, dysk SSD dokupię ten Samsung 990 pro 2TB więc około 700 zł już mi się uszczupla budżet. Jeszcze tylko RAM (DDR5), Płyta, Obudowa. CPU, chłodzenie do CPU, i opcjonalnie wiatraki do obudowy. Nie interesuje mnie wodne.

Nie, obecnie jest odwrotnie.
Jaki budżet?

Coś w przedziale 3800 - 4500 max. Najlepiej pomiędzy. Ale dysk już mamy z głowy bo uparłem się na ten samsung 990 pro 2tb. Czyli około 700 zł już wydane.

Ikona usuwania jest w tym samym pasku, co ikona edytowania (poziomy hamburger i potem hasiok). Wątpię że moderacja usunie post przy okazji (Januszek nie wydaje się być zainteresowany).

Budżet to około 4000-4500. Dysk juz sie uparłem na samsung 990 pro 2tb. Wiec 700 zł już odchodzi.

Udało mi się złożyć coś samemu, ale nie mam pewności czy pasuje.

Procesor: AMD Ryzen 7 9800x3d
Płyta główna: Gigabyte B650 Eagle AX
Dysk SSD: Samsung evo 990 pro 2tb
Obudowa: Deepcool CH560 Digital
Pamięć RAM: Patriot Viper Venom 32gb DDR5
Chłodzenie do procesora: Noctua D15S

A z takich rzeczy które posiadam i nie będą zmieniane to rtx 3070 i zasilacz MSI Mag RB50GL PCIE5 850 wat 80 + gold. Martwie się jeszcze czy zmieszczą się tam dwa dyski SSD i dwa talerzowe które mam obecnie. Łącznie dawało by to 3 SSD i dwa HDD.

Da się to złożyć czy źle dobrałem i nie będzie nawet możliwości podłączenia?.

6 postów zostało podzielonych na nowy temat: Wątek okołomoderatorski :wink:

Może być. Ja pewnie wybrałbym starszy CPU serii 7xxxX3d, bo te 9 coś, mają jakieś problemy czasami, co prawda, niewielki odsetek, ale z drugiej strony, drogie, a AMD znane jest z tego, że kotlety robi najlepsze, i kolejna wersja pewnie będzie lepsza i tańsza. Zobacz czy ci na wysokość wejdzie chłodzenie w obudowę.
Do tego procesora można dać Deepcool 620, ale Noctua trochę lepsza, tylko, znacząco droższa, jak to nie problem to ok.

PS. Najlepsze płyty pod AM5 jakie miałem, to były Asrock B650 LIVEMIXER. Fantastyczne mobo. Wszędzie, gdzie wsadziłem, działają bezawaryjnie.