Witam, chcaił bym ulepszyc swój PC lecz z pod zespołów urzywanych. Budzet to około 1500zł. Naczytałem sie i ogl duzo filmików na ten temat i juz nie mam pojecią. Komputer słuzy do gier takich jak Cs go, Farming Simulator 2019, GTA V (RP), FIFA, DBD, Dyng Light, MC, PUBG, chciał bym pograc chociaż na srednich w 60fps.
Moje podzespoły w Pc:
RAM: 8gb
GOODRAM 1600MHZ DDR3 PLAY 8GB 2X4GB (GYB1600D364L9/8GDC)
Woleć możesz wiele, ale to się nie spełni. Powód jest jeden: stać Cię na zakup procesora I5, niestety jest to procesor 4 rdzeniowy i 4 wątkowy, czyli dla nowych gier jest to złom. Alternatywnie możesz “polować” na okazje i za ok 450zł i kupić i7 2xxx-3xxx-4xxx z 4 rdzeniami i 8 watkami , która cenowo wyjdzie tak jak oferta AMD, a wydajnościowo gorzej.
O takich drobiazgach jak wyeksploatowane płyty główne, które mogą kopnąć w kalendarz, o PCIE v2, nie v3, które w jakimś tam minimalnym stopniu spowolni kartę, o starszych standardach przesytu danych przez dysk i wreszcie wolniejszym ram nie wspominam już
Jednym słowem: możesz wierzyć w mity, że Intel lepszy do gier. Bywa lepszy, ale przy porównaniu procesorów tych samych generacji. Te stare intele są nic niewarte 5-10 letna technologia vs AMD = żart.
Nie, nie, tu starczy budżetu. Do grania na średnich nie trzeba zmieniać grafiki, ta r9 ciągnie spokojnie Wieśka na wysokich w 40-50FPS (szfagjer miał).
i5-9400F - 670
16GB RAM DDR4 3000MHz - 300
B450 Aorus Elite - 360.
Zostaje kilka groszy na składanie na RX 580 lub coś lepsze. RX 570 nie robi prawie żadnej różnicy (na nią się szfagjer uparł przesiąść bo nie słuchał).