Już mam
Odebrałem dzisiaj z punktu odbioru w Łodzi (tu mieszkam :P)
Po podłączeniu wszystkiego, przed włączeniem pomodliłem się, żeby w ogóle się załączyło. Wkładam panel i tu takie małe podejrzenie, czy ten zaczep po lewo się nie złamie po dalszym użytkowaniu, wygląda na taki delikutaśny (takie haczyki po lewo od czytnika kart (fot poniżej!) - ale cóż, tania konstrukcja, wszystko możliwe, jeszcze do tego panel winda - Lith jak u Ciebie) Wciskam Power i… załącza się :lol: .

Przejrzałem instrukcję obsługi, (4 strony połowy kartki A5 - krótka i treściwa, na szczęście dobrze przetłumaczona, nie jakby jakiś Arab z Chińskiego na polski tłumaczył) znalazłem najbliższą stację radiową, zaczynam ustawiać dźwięk pod swoje upodobania. Bass na full, treble na full, Loudness włączony, beep przy naciśnięciu klawiszy wyłaczony (lubię taki cichy beep, wiem że coś wciskam wtedy, ale ten po prostu drażni :!: ), Fader Front na max, bo mam tylko głośniki z przodu. Radio gra…mocnym niskim, co mnie bardzo zaskoczyło, średni nie jest plastikowy, stonowany - taki lubię. Wysoki również stonowany, z reguły w innych radiach musiałem dawać w przedziale od - 4 do maksymalnie +2, bo waliło razem ze średnimi tonami tak, że aż mnie drażniło. Tutaj spoko, jakby akurat dźwięk był dostosowany dla mnie. Jak na szerokopasmowe Tonsile o średnicy 10 cm, gra bardzo przyzwoicie, nie jak tandetne radio ze sklepu “Wszystko za 5 zł”. Nie narzuca środka, wysoki nie jest drażniący.
Wrzucam pendrive…ponad 1000 kawałków na nim (8 GB). Szybki zaczyt i odtwarzanie się zaczyna. Minus - ścina 2-3 sekundy początku, tzn podgłasza utwór, więc można mieć wrażenie ucięcia przy cichym słuchaniu. W sumie szczególnie mi to nie przeszkadza. Wiadomo, niemarkowe. Minus drugi to burdel w katalogach, tzn nie układa ich alfabetycznie, da się przeżyć. Karty nie mam, więc nie miałem jak testować. Wracam do radia. Dobra głowica FM, bardzo dobrze łapie fale radiowe, nawet słabsze. Wciskam przycisk, trwa prezentacja wszystkich stacji radiowych po 5 sekund każda. Zapamiętanie też jest bardzo proste, wciska się przycisk numeryczny. RDS pięknie działa, TA, TP działa poprawnie, PTY nie testowałem. Zegar w urządzeniu sam się ustawił z RDS, nawet nie wiedziałem kiedy. Wyświetlacz duży, czytelny i wyraźny. Przy odtwarzaniu pendrive/karta SD - za duży natłok informacji wyświetlanych - nazw nagrania odtwarzanego, nazwy kolejnego odtwarzanego nagrania które ma być po bieżącym i kolejnego folderu oczekującego w kolejce do odtwarzania, czasem tak jest, czasem pokazuje tylko odtwarzany utwór…czas gdzieś tam się przewija, ale rzadko. Z USB gra czysto, nie ma żadnego szumu wzmacniacza, takiego jak miałem w moim poprzednim First Austria. W porównaniu z właśnie FA, GMS jest nieporównywalnie lepszy.
Gniazdo USB silnie siedzi w panelu, więc tak szybko od płytki nie odleci.
Podświetlenie jest zielone, łagodne, nie bije po oczach (u mnie w SC zegary są pomarańczowe, ale zdecydowanie wolę zielony, dlatego wziąłem radio z własnie takim podświetleniem). Przyciski ciężko chodzą, ale to dlatego, że są niewyrobione. Podłączenie odwrotnie jak w markowych, tzn zamienione miejsca gniazda antenowego i kostki ISO (tu na szczęście nie muszę mieć dodatkowego kabla, gniazdo ISO jest w obudowie radia). W skali od
1
10 za cenę 146 zł :!: , przy tym że zaskoczyła mnie funkcjonalność, jakość dźwięku, doszło parę mankamentów, moja ocena 7,5. Tak na prawdę nie licząc napędu CD, radio funkcjami przewyższa markowe produkty z najniższej półki (mówię o USB/SD), co do Tunera FM, nie odstaje praktycznie wcale. Ogólnie za taką kasę to warto.
Jeśli zależy komuś na radioodtwarzaczu bez napędu CD, za to USB/SD grającego jak na tanią konstrukcję przystało - nieźle, nie męczącego uszu jak bardzo inne tanie konstrukcje, mogę spokojnie polecić. Gra o wiele lepiej niż te tańsze za 99 zł.
Czytałem w opiniach, że jak nie ma w aucie instalacji odcinającej dopływ zasilania radia za pomocą stacyjki, radio podobno samo może się włączyć, podobno wiadomość zawarta w instrukcji obsługi, czytałem i ale albo tego nie ma, albo nie zauważyłem. Producent w instrukcji napisał, by zawsze z tego powodu wyjmować panel i tylko tyle.
Wszystkim zaangażowanych w temat serdecznie dziękuję za opinie oraz porady dotyczące tych tańszych konstrukcji.
Pozdrawiam serdecznie, może moja opinia przyda się jeszcze komuś, gdy będzie miał podobny dylemat. Ile radio pogra? Czas pokaże. Oby jak najdłużej