Jakie rybki do mojego akwarium z neonkami i molinezjami?

witam,

Ostatnio moje akwarium zrobilo sie bardzo puste, ubylo sporo rybek…

Zostalo mi zaledwie pare neonkow i pare molinezji…

Jakie rybki byscie proponowali do nich?

Ja sprzedawca w sklepach nie wierze, bo raz tez pytalem sie, czy krzywdy sobie nie zrobia, zapewniano mnie, a guzik…

Ksiazka tez prawdy nie mowi mi, nie pamietam juz, pisali zeby jakis ryb nie trzymac z kiryskami, ja mialem i jakos przezyly…

Jakie macie propozycje?

tu zapytaj: http://www.akwaswiat.net/

ew. http://www.ryboland.pl/

jak kiedys mialem akwarium to z w/w rybkami ladnie się komponowały gupiki - tanie i mnożą się na potęgę ;] a przy tym niektóre osobniki są bardzo ładne i kolorowe ;] mozesz dorzucić mieczyki hallera i danio pręgowane ;]

Ja mam bojownika tajlandzkiego i konika morskiego.

Piękny widok i ładnie zasuwają po akwarium. :slight_smile:

Ale moje pytanie, czy będą żyły w zgodzie z molinezjami i neonkami?

Neonki raczej takie spokojne są i chyba nie powinny im przeszkadzać,

ale z molinezjami gorzej…

Gurami mozaikowy,kiryski(różne odmiany) otosek,Glonojad syjamski.

Z tego co mi wiadomo, lepiej nie trzymać ryb z bojownikami. Są strasznie agresywne i atakują inne rybki. Kiedyś rzuciłem do jednego akwarium dwa bojowniki. Po jednym dniu przetrwał tylko jeden.

Ja osobiście polecam

-danio pręgowany (żwawa rybka, pływa przy powierzchni, najlepiej kupić parę sztuk)

-mieczyk Hellera, bardzo ozdoba spokojna ryba, przy odrobinie szczęścia można spodziewać się młodych :smiley:

-razbora klinowa

-wszystkie rodzaje brzanek (poza sumatrzańską, która lubi atakować spokojne neonki inessa)

-a jako ciekawą rybkę polecam zwinnika czerwonoustego chociaż nie wszystkim się musi podobać (w zależności od nastroju rybki i jej stanu zdrowia lej głowa jest bardziej lub mniej czerwona)

Zapomniałem o mojej ulubionej rybce: gurami mozaikowe. Dostojna, bardzo spokojna ale także bardzo wrażliwa więc nie polecam początkującym. [-X

ja polecam gupiki, danio i mimo wszystko bojowniki, mam 3 z innymi rybami i nie ma problemu (1 samiec 2 samice), ale jakich ryb bym nie brał wyrzuciłbym molinezje, one są najbardziej agresywne i podgryzają ogony innym rybom co w niedługim czasie sprawia że zdychają

No bojownika na pewno nie :slight_smile:

Jakis mieczyk (samiec) odsiaduje wlasnie dozywocie w osobnym akwarium za podszczypywanie i gonienie molinezji…

Czy ta ryba jest znana rowniez pod nazwa “rozborak” ?

Co do mieczyków to u mnie nigdy nie atakowały molinezji a mam je już parę lat.

A jeśli chodzi o “rozboraka” :o to pierwsze słyszę

Również pierwsze słyszę.

Razbora klinowa :

Rasbora heteromorpha. Mała stadna ryba z południowo - wschodniej Azji. Rodzina Cyprini - dae - karpiowate. Wszystkożerna.

Bojownik wspaniały :

Betta splendens. Labiryntowa ryba o długości 6 cm. pochodząca z południowo - wszchodniej Azji. Szczególnie z Tajlandii wywodzi się wiele barwnych form hodowlanych o wydłużonych, weloniastych płetwach ( bojowniki weloniaste ). Niezwykle czupurny. Czupurniejszy od rekina a nawet ode mnie. :slight_smile:

Musi mieć co najmniej pięć samiczek . :slight_smile:

Rodzina Belontiidae - labiryntowate. Przede wszystkim żywy pokarm.

Konik morski :

Plastikowy - żywy zostanie szybko zagryziony przez Bojownika wspaniałego:smiley:

Glonojad syjamski lub zwykly spokojne rybki , ja w akwa 40 litrow mialem 10 neonkow , 2 kirysy albinosy, 4 molinezje i glonojada zwykle mialem je przez rok , dalem koledze , wszystkie nadal zyja

a może welonke? http://pl.wikipedia.org/wiki/Welon_(ryba

kup sobie Molinezje złote

ladnie wygladaja :wink:

Innesa/Czerwony/Czarny?

U mieczyków samice zjadą potomstwo.

Bojownik atakuje inne ryby swego gatunku. Reszcie “odgryza” ogony.

W każdym bądź razie Neony Innesa lubią zapadać na takie paskudztwo, po którym wszystkie rybki deadają, a zbiornik do dezynfekcji. Danio i Neony i Gupiki to ryby stadne, wieć dobrze jest ich mieć więcej.

Welonka, czy ja wolisz karaś złocisty wpieprzy ci wszystkie mniejsze rybki (lata temu zjadła mi nawet ciernika, a potem siedziała w kącie 3 tygodnie jak jej postawił kolce w przełyku) ale przeżyła.

U ryb to normalne, wyjątek stanowią pielęgnicowate. Nawet gupiki wpylają narybek. Dlatego po tarle matkę lepiej od razu odłowić z akwarium tarłowego. Choć niektórzy trzymają po to gupiki żeby mieć źródło żywego pokarmu dla innych rybek.

Polecam danio, bardzo sympatyczne (pręgowane, lamparcie), mieczyki, mogą być i skalary. Gurami też bywają agresywne.