Jakie są dokładniejsze wymagania Mandrivy?

Witam.

Mam pytanie takie jak w temacie. Jakie są dokładniejsze wymagania Mirandivy?

PS. Bardzo proszę nie blokować wątku gdyż mogę coś jeszcze dopisać.

Pozdro

Co masz na myśli pisząc “dokładniejsze”?

zapewne chodzi mu o takie sprawdzone przez samych użytkowników a nie te podane na stronie :))

dokładnie minox :slight_smile:

Wymagania masz podane na stronie domowej dystrybucji. W czym problem?

Dawno nie korzystałem z Linuksa, ale biorąc pod uwage co tam jest to 256 MB to takie minimum, chociaż zdecydowanie przydałoby się 512 MB ramu. Poza tym im więcej tym lepiej :wink:

Prockiem się nie przejmuj wcale :slight_smile:

Hmmm… Bo zastanawiam się nad reanimacją staaaaaaaaaaaaaaaaarego komputera. A mianowicie:

procesor: 200 MHz

karta graficzna: 32 MB lub 62 MB

RAM: 64 MB

Dysk: 2,37 GB

może inny model linuxa? Ale na pewno dla początkujących :slight_smile:

Temat “Linux na słabe komputery” → viewtopic.php?f=14&t=65324&p=4654

Jeszcze jakiś temat tego typu powinien się znaleźć. Największym problemem może być wymóg “dla początkujących”, bo na piękne GUI i masę graficznych konfiguratorów nie ma co liczyć z 64MB RAM-u. Chyba, że niestraszny ci tryb tekstowy, to wtedy sprzęt wystarczający (można żyć bez X-ów :))

Pójdzie na tym puppy linux i DSL. Nie wiem jak tam z Twoimi umiejętnościami, ale na takich słabych kompach systemy BSD (Free lub Net) sobie lepiej radzą. Przy odrobinie pracy można osiągnąć taki efekt:

http://freebsd.unix.net.pl/home/screenshots/020.jpg

Uruchomiony odtwarzacz muzyki, gimp i fluxbox jako menedżer okien ( + xcompmgr dla kilku efektów typu cienie itd.). Zużycie pamięci ram = 44 MBi zero swapa.

Moim zdaniem na takim stareńkim sprzęcie będzie bez trudu chodził na dysku CDlinux mały. http://cdlinux.pl/?id=36 Dystrybucja ma niewielkie wymagania sprzętowe i jest przeznaczona dla początkujących.

hmm… może obejdzie sie bez obrazków itp. :slight_smile:

a dacie namiary na puppy linux i DSL?

może coś się da z BSD zrobic… :smiley:

www.google.pl

Przy obecnym stanie twojej wiedzy? Bez obrazy ale zapomnij…

No raz sie zapomniało o google :slight_smile: nie obrażam sie

Ok, ściągne DSL. A da się dać internet od Windowsa do Linuksa?

Jeśli w pracowniach informatycznych internet jest z serwera to koputery są do niego połączone i internet jest. I to samo chce zrobić tylko nie Windows Windowsowi tylko Windows Linuksowi. Chociasz nie wiem czy by mi poszedł bo mam “najlepszy” mobilny internet od iPlusa z zaskakującą prędkością 115kb/s :smiley: a i tak tyle nie osiąga i przewód jeszcze zmniejszy transfer więc transfer będzie prawie zerowy zapewne.