Jakie są procedury przejścia z TP do Netia

Witam mam obecnie Neostradę z umową jeszcze na trzy miesiące ,i telefon na czas nie określony .TP nie była mi w stanie zagwarantować prawidłowych 6mb/s ,więc chcę przejść do Netia BSA na internet 2mb/s .I telefon darmowe wieczory i weekendy. Kiedy i czy muszę składać papiery z rezygnacją do TP,czy Netia to załatwi .I na ile przed końcem umowy zgłosić się do Netia ,jeśli dobrze rozumiem dla telefonu i Internetu jest miesięczne wypowiedzenie .Umowa na telefon podpisana kilka lat temu ,co robić na pewno nie chcę płacić za pusty telefon w TP ,w Netia mam darmowe połączenia.

Po prostu zadzwoń do Netii i zgłoś chęć podpisania z nimi umowy,oni powinni załatwić formalności i kurierem wyślą Ci umowę do podpisania.

Ty podpisujesz papiery, resztą zajmuje się Netia, obowiązuje miesięczne wypowiedzenie.

Oprócz umowy będziesz musiał musiał napisać wniosek do TPSA o zgodę na “uwolnienie łącza abonenckiego”.

Operacja przejścia nic Ci nie pomoże z racji tego, że Netia i tak będzie dostarczać usługę internetu na łączach TPSA.

Moja osobista rada: Staraj w każdy sposób unikać korzystania z usług NETIA.

I tak z mojego doświadczenia gdy podpisywałem umowę z Netią na łączach TP wynikł problem, że nie miałem przez 6 miesięcy internetu, ponieważ telefon był z TP a internet z neti “miał być” dzwoniąc w celu wyjaśnienia, dlaczego nie mam internetu firmy na wzajem oczerniały się, że to nie ich wina tylko TP i na odwrót. I pamiętaj nie daj się namówić TP żebyś mimo wszystko został z nimi.Po prostu odejdź z TP i bierz całość z Neti.

Czyli najlepiej przenieść od razu Internet i Telefon do Netia razem to nie będzie kłopotu ,u mnie za ponad rok będzie modernizacja .Czy w tedy będzie też mnie to dotyczyło (bo TP ponoć niechętnie robi coś dla Netii).Chciałem 6mb/s w TP i postawiłem im warunek (czy straszyć ich Netią czy zachować to w tajemnicy i podpisać umowę z Netią ).Do centrali mam 3.8km bez kilkunastu metrów ,sek w tym ze nie załączyli mi Adsl2 tylko GDMT miałem nadal i zrywało połączenie (chociaż centrala obsługuje Adsl2 to mi nie zmienił tego technik ,dlaczego).TP mnie po prostu wkurza ,mogę przeboleć ich ofertę telefoniczną .Ale nie chcą mi umożliwić połączenia 6mb/s ,a w takim razie tylko Netia mi pozostaje .

Jak ktoś już wspomniał Netia działa na łączu Tp, więc jeśli nie uzyskałeś większej prędkości w tp, to nie wiem czy jest szansa w netii (spróbować zawsze można), choć pod względem cen to neostrada ma chyba korzystniejszą ofertę. Przynajmniej teraz, po tych obniżkach.

groszek77 Netia jest ciut tańsza,ale największa zachęta to plany telefoniczne Netii które są bezkonkurencyjne.

A co w nich takiego bez konkurencyjnego ??

A to ze przy przejściu z TP z telefonem i Internetem ,masz za prawie 50zł plan z nieograniczonymi rozmowami stacjonarnymi (dotyczy strony www ,w punktach 10zł drożej). Nawet jeśli kupisz e punkcje to masz darmowe wieczory i weekendy za tą cenę ,a w TP masz raptem godzinę rozmowy.

Sam się zastanawiam mam stary plan TP za 40zł .Niby uczy manie łącza prawie 30zł ,ale w moim przypadku TP ze mnie zdziera .Nie mam szans na 6mb/s ,za 1mb/s z telefonem płacę prawię stówę .Czasem ktoś dzwoni na stacjonarny,korzystam z karty Play Fresh .I mam 100minut za 5zł na stacjonarny ,a w TP pół godziny za 40zł .Ech ta TP,kiedy zlikwidują utrzymanie łącza .Prędzej się pojawi LTE bezprzewodowy bez limitu ,a w tedy TP może zwijać żagle z rynku.

JA płacę 118zł i mam 10Mbps, nie limitowane rozmowy Na stacjonarne, 30gr. na komórki Orange,plus, Era, , do tego Tv i Livebox :smiley:

cholinex podejrzewam ze masz internet ,płacisz za utrzymanie łącza a dodatkowo masz telefonie VoIP.Co do TP owszem zgodzę się jest ok dla abonentów z internetem od 6mb/s w górę .Jam mieszkam w gminie ponad 10 tysięcznej ,pod Krakowem .A muszę się zadowolić 1mb/s,niby TP wspomina o 2mb/s .Ale technik mówi może nie być transferu ,ta firma jak dla mnie okazała się pomyłką .Szczególnie przed świętami jak zadzwonili ze mają ofertę dla mnie 6mb/s ,technik się nie zna oni zrobią mi możliwości techniczne .Doszedłem do wniosku ze telefonowali tylko po to bym podpisał umowę ,bo technicy pewnie koło Nowego Roku nie pracowali .Teraz dzwoniła szacowna pani i przyznała ze max 2mb/s ,każdy ma inne relację z tą firmą .Ale ja jestem tymi kłamliwymi telefonami zażenowany .A nie można było tak ,nie możemy panu zaproponować jednak tej prędkości .Proponujemy panu 2mb/s za 54zł ,z umową na rok i bon 150zł zamiast 100zł (tak jest na ich stronie).w ramach rekompensaty ,A tak grali w myszkę ze podpiszę na 6mb/s a potem mnie z migrują na 2mb/s.Wizerunek reklamy nie poprawi firmy ,poprawiać się muszą sami w relacjach z abonentami.

Tak, tak mam, tyle ze telefon zawieszony stacjonarny, nie płace za utrzymanie wtedy 29, a 22.

Dlaczego dopiero od 6??

Ja mieszkam w wsi która nie ma 2000 :smiley: (I cenie to sobie coraz bardziej )

Wiesz, co do tych wszystkich co wydzwaniają i proponują cuda to się z tobą zgodzę , ale to wszędzie tak jest czy to TP, cyfra czy banki. Dlatego samemu najlepiej przeanalizować co się opłaca co pasuje itp, a jak dzwonić wysłuchać się wypytać i odpowiedzieć ze się zastanowię proszę ewentualnie zadzwonić za parę dni :slight_smile:

Zobacz co ci pokaże na tej stronie :

https://netiaonline.pl/skantarek/standard/checkForm.do

PS: Mało chyba kto wie ze TP daje ulgę 50% na abonament inwalidom , trzeba tylko im wysłać odpowiednie zaświadczenie z komisji lekarskiej, niestety pytałem się już kilku lekarzy , pracujących w komisjach i o dziwo nikt nie wie o co chodzi i pierwszy raz to słyszą heheh o takim zaświadczeniu (inwalidztwo na mowę wzrok słuch , i coś jeszcze nie pamiętam )

http://biuroprasowe.tp.pl/pl/pr/152714/ … eLocale=PL

http://wklejto.pl/86863

No pokazało mi max 1mb/s ,odległość od centrali 3.7km.Tłumienie teraz pokazuje router 45db,margines szumu 33db ,max rate 8192.Z tego co była testowana synchronizacja to do 17 było w okolicach 7mb/s ,a potem spadało do nawet 4mb/s.Po likwidacji PCMki na linii do centrali ,wskazania routera są w granicach max rate 7100-9300.Technik stwierdził max 1mb/s ,czekać na poprawę ponad rok.Z tego co się dowiedziałem ze będą budowane dodatkowe węzły na centrali ,ale ja mam czekać chyba na skrócenie pętli a tego nie będzie w przyszłym roku.

Patrzyłem na te dane http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla … &page=text

Skantarek pokazuje max 1mb/s ,strona Netii gdy podam dane do 6mb/s ,technik 1mb/s tak samo telepunkt ,a infolinia techniczna na pewno 2mb/s .Z tego co się orientuje to synchronizacja nie świadczy ze będzie chodziło,może być synchro 2mb/s.Ale transfer będzie 1mb/s a ile w tym prawdy to nie wiem .Centrala wyposażona w Adsl2+ ,więc czemu technik nie dał zmiany z GDMt na Adsl2 (czy nie było wolnego portu).Czy to coś by dało ?.

Co do podejścia na infolinii ,da się to zmienić .Nie płacąc konsultantom premii od ilości podpisanych umów ,w tedy po co mieli by kłamać .Jak i tak mają płacone na godzinę .

@powek- zależy jak to liczysz. Może ceny faktycznie podobne, ale trzeba też wziąć pod uwagę wszystkie pozostałe udogodnienia. 2 pierwsze miesiące są za free+ 1 miesiąc na przetestowanie usługi (neo), co wydaje mi się kwestią kluczową przed podpisaniem umowy.