tak jak w temacie, co może się stać, jeśli za bardzo podkręcę kartę graficzną? (hd 5550) może się spalić? zasilacz jest dobry, cooler master 450W, grałem trochę w gta 4, temp 56 stopni, potem podkręciłem i po kilkunastu minutach pulpitu ma 48 stopni więc chyba niedużo standardowo procesor miał 550 MHz, teraz ma 650, pamięć 1000, teraz jest 1170. wiem, że podkręcanie skraca żywotność karty, ale co może się jeszcze dziać?
temperatura ciągle spada.
pytanie nr2: czy nie dałem jej zbyt wysokich częstotliwości?
Maleje bo sie nagrzala przy gta a potem wyswietlala praktycznie tylko pulpit. nie za duzo ja podkrecilem?
– Dodane 31.12.2010 (Pt) 13:30 –
Sory ze post pod postem ale pisze z tel. i nie ma przycisku edytuj. chcialbym sie jeszcze dowiedziec czy te pamieci przepalic sie moga od slabego chlodzenia (temperatury), od przeciazenia czy od czego?
Jak przepalić, to oczywiście, że od temperatury ;] Inne skutki niepożądane: biegunka, wymioty, łaknienie na pasztet zajęczy oraz ślinotok. Przed OC proszę skonsultować się z lekarzem lub informatykiem, bo OC niewłaściwie stosowany zagraża lini elektrycznej w Twoim domu i otoczeniu.
A na serio, jak OC będzie za duży, to system zacznie Ci się wieszać i wywalać coś (najczęściej błędy i BSODy). Ja za bardzo podkręciłem procka i WinXP wstawał 10 minut