Pytanie do prowadzacych firmy. Jakie składki zus odkładacie miesięcznie? W kontekście przyszłych emerytur?
0 zł. ZUS to czarna dziura i wszelkie środki wpłacone tam na poczet emerytury należy uznać za przepadłe. Jak ktoś chce mieć emeryturę to niestety musi oszczędzać samodzielnie.
Wniosek z twojej wypowiedzi jest jeden - jesteś bezrobotny, albo pracujesz na czarno.
To zależy od regionu kraju: w górach składki są wysokie, nad morzem słone …
Składki na ZUS opłacić trzeba, ale na więcej niż minmalną nie liczcie, czyli tylko żeby ją dostać, a resztę samemu;)
Ani jedno ani drugie Zgadujesz dalej?
Dziękuję, postoję
Freelancer / umowa o dzieło / kontrakty?
Za dużo umów o dzieło i skarbówka traktuje to jako działalność, więc nie. Kontrakt to najczęściej działalność (czyli bez znaczenia), freelancer podobnie (lub umowy o dzieło i gniew skarbówki) . Przeczytajcie o co dokładnie pyta autor
Nie zgaduje jaką firmę ma autor ani czy nie jest to temat krzak na jakieś linki jak oszukać ZUS.
Tyle ile po prostu mogę.I jestem zdania,że zawsze ale to zawsze mozna coś zaoszczedzić. Trzeba po prostu wprowadzić kilka zasad:
podliczyć sobie ile się wydaje na poszczególne rzeczy miesięcznie oraz zastanowić się na czym mozna oszczedzać
zmniejszyć wydawanie kasy na używki
oraz założyć sobie konto oszczędnosciowe, na które ustali się przelew stały.Dzięki temu można praktycznie nie odczuć przelewanych na nie pieniędzy. A miesięcznie suma odłożonej kasy będzie po prostu rosłą. Banki maja troche promocji https://www.tanie-konto.pl/promocje/
To brzmi jakbyś dopłacał (np. byle jeść chleb z pasztetem), żeby mieć emeryturę bliżej starej pensji.
Coś mi się nie wydaje, że ZUS przyjmuje te twoje wyższe kwoty i będziesz mieć wyższą emeryturę z tego.