Jakie środowisko programistyczne najlepsze pod Xp-eka?


(Skrzacik0) #1

Witam! Otóż zastanawiam się jakie jest najlepsze środowisko programistyczne pod Windows-a...? Może być wersja polska angielska to nie robi różnicy może być darmowa bądź płatna to też nie robi różnicy :slight_smile:


(Airborn) #2

środowisko programistyczne do czego?


(Skrzacik0) #3

haha acha dodam że chce programowac w C++ :wink:)


(kalamita) #4

Polecam Dev C++

http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html


(Fiołek) #5

Dev-C++ to tylko dla masochistów. Przecież to już rozwijane nie jest!

Poszukałbyś! Ten temat był już wałkowany wiele razy!

Polecam MSVC++EE2k8.


(somekind) #6

Najważniejsze zalety tego środowiska:

  • ubogie kolorowanie składni - dzięki temu rozwijasz swoją wyobraźnię i spostrzegawczość, bo w kodzie prawie nic się nie wyróżnia;

  • brak jakiegokolwiek autouzupełniania - dzięki temu rozwijasz pamięć, i zdolności wyszukiwania w plikach projektu jak nazywa się dana funkcja, pole, klasa, itp., a także używanie sekwencji Ctrl+C, Ctrl+V;

  • brak automatycznej zmiany nazw klas, funkcji, pól - zalety jw.;

  • superultrainteligentny algorytm wstawiania nawiasów i tabulacji - zapewnia rozrywkę w trakcie pisania, w każdej chwili można pobawić się w zgaduj-zgadula, gdzie tym razem pojawi się kursor czy nawias, jeśli nacisnę ENTER;

  • niemożność zwijania funkcji, klas, przestrzeni nazw - dzięki temu przewijanie pliku trwa wiecznie, cały kod jest widoczny, a programista, który tyle razy go widzi mimowolnie uczy się go na pamięć;

To wszytko sprawia, że Dev-C++ jest znakomitym środowiskiem dla obdarzonych sokolim wzrokiem i słoniową pamięcią emerytów, którzy cierpią na nadmiar wolnego czasu i lubią grzebać w kodzie, zamiast programować. Moja ocena 11/5.


(kalamita) #7

Widocznie jestem masochistą, gdyż właśnie w tym środowisku napisałem swoją pracę inżynierską, i jakoś brak wsparcia ze strony twórców za bardzo mi nie przeszkadzało ...

Pozdrawiam zwolenników "okienek" ... :slight_smile:


(Fiołek) #8

To podaj mi chociaż jedną zaletę Dev-C++ oprócz małych rozmiarów i małej zasobożerności.


(somekind) #9

Ja wymieniłem 5, jeszcze Ci mało :stuck_out_tongue:

No dobra - nie da się zainstalować w "Program Files" :smiley:

Naprawdę podziwiam. Ja bym się pochlastał chyba. A coś dużego pisałeś?


(Fiołek) #10

No kurcze, twój post mi umknął jakoś :stuck_out_tongue: Zwracam honor.


(system) #11

A ja bym polecił Code::Blocks. Jest naprawdę dobre. Masz tu linka: Code::Blocks


(Kolmar) #12

np. Visual C++ 2008 Express Edition, MS Visual Studio 2008, NetBeans, JCreator. Dwa ostatnie do javy.


(Stormfly) #13

No niestety produkty MS są najlepsze pod Windows do programowania w c++ :wink: Sam ich używałem do czasu przesiadki na Linuxa. Teraz tylko Eclipse używam, ale to już nie do c++.


(Fiołek) #14

Ecpipse nie do C++? Czemu? Przecież wystarczy troszkę zmodyfikować i będzie do każdego języka.


(Sabincjusz) #15

LOL napewno nie Code::Blocks


(Fiołek) #16

@ hose : czemu? Jakieś argumenty? Na pewno jest lepszy od Dev-C++, bo ma lepiej zintegrowany debugger, nowszy kompilator(wbudowany), jest nadal rozwijane, pożera równie mało pamięci i jest o wiele bardziej rozwinięty.