Jakie taktowanie pamięci RAM

Posiadam płyte H-81GAMER od ASUS
Domyślnie miałem zainstalowane 2x4gb Hyperx które chodziły z szybkością 1600mhz.
Mam jeszcze kość 2gb która kiedyś była zakupiona razem z komputerem
Płyta po włożeniu tej kości wymusza taktowanie 1333. Jednak sam moge przestawić taktowanie z auto na 1600 jak było wcześniej. Moje pytanie brzmi czy moge w ten sposób spalić płytę lub ram? Dodam że przed włożeniem sam zapomniałem że w biosie jest wymuszenie na 1600 włączone ale komputer normalnie się uruchomił. Dopiero po chwili zdałem sobie z tego sprawę i zmieniłem na auto ponieważ gdzieś wyczytałem ze ta płyta nie daje sobie rady z większą ilością kości RAM.

Nic nie spalisz zmieniając taktowanie ramu, najwyżej tak jak mówisz nie da sobie rady, wtedy przełączysz spowrotem lub BIOS sam to zrobi za Ciebie. Na drugim screenie zwróć uwagę na opcję “X.M.P”, która jest wyłączona. Przełącz ją na “Profile 1”, które powinno tam być. BIOS powinien automatycznie ogarnąć taktowanie. Jeżeli będzie potrzebne podkręcenie procesora, to z uwagi na brak wersji “k” może się okazać, że nie wyciągniesz więcej, niż te 1600. Nic nie szkodzi spróbować z pomocą XMP.

Z RAM jest o tyle dobrze, że o ile nie zwiększysz z ręki napięcia o bardzo dużo to nic złego się nie stanie.

Teraz włączyłem 1600 i komputer działa i uruchamia się bez problemu. Chce tylko te 1600 mhz a zakładka X.M.P nie chce się rozwinąć

To spoko, prawdopodobnie kwestia niepodkręcalności procesora go blokuje.

Zwiększyłem do 1600 bo tyle było przed tym jak dodałem te 2GB

Czyli zostawić na 1600? Dla pewności zdjęcia z CPU-Zf ff fff

Pokaż jeszcze zakładkę Memory, ale wydaje się ok, chociaż napięcie 1.5 V nie jest czasem dość wysokie jak na taki ram?

Dla ddr3 to normalne. Niskonapięciowe miały 1.35 bodaj.

ffff Nie znam się więc pytam :smiley:

Domyślnie przy zakupie pisało że mają 1.5V więc chyba ok

Fakt, zapomniałem o tym :smiley: Tak emino12, wszystko ok :slight_smile:

Bardzo dziękuje za pomoc :slight_smile:

Zostaw 1600 wystarczająco wydajne, więcej ci nie zrobi różnicy w codziennym funkcjonowaniu.
No chyba że edytujesz profesionalnie video ale i wtedy nie zaoszczędzi zbytnio czasu na wyższych taktach ramu :slight_smile:

1,5v ma większość tego typu ram. Moje stare DDr3 Corsiary też tyle mają na naklejce. Więc wszystko powinno być cacy.

Jak coś to możesz puścić je w memtest albo stresie w Aida dla pewności.