Witam
Wiecie może jakie parametry ma te ogniwo? Szukałem na internecie i nie mogłem znaleźć
Ogniwo pochodzi z baterii do laptopa. Model baterii to j1knd. Bateria oryginał z laptopa podajze pojemność baterii 4400 mah.
Czyli teoretycznie możesz użyć odpowiednika o trochę większej pojemności:
https://swiatbaterii.pl/ogniwa-litowo-jonowe/33279-ogniwo-akumulator-li-ion-18650-samsung-icr18650-26h-37v-2600mah.html
Ok czyli dobrze rozumiem 1 ogniwo ma pojemność 2200mah, a 6 takich ogniw ma pojemność 13200 mah?
Bateria od laptopa posiada 48Wh czyli 4800mah
A baterii jest sześć po 2200mah to powinno być 132Wh a nie 48. Skąd wzięło się 48Wh?
Przeszedłeś z [mA] na [W] pomijając napięcie [V] jakie dają ogniwa.
Jak je polaczysz rownolegle to se mozesz pojemnosci dodawac. Jak szeregowo to nie.
A to już zależy czy połączysz równolegle, czy szeregowo
Jeżeli planujesz wymienić je w baterii od laptopa, to możesz się zdziwić, w niektórych przypadkach bateria ma licznik cykli, i po przekroczeniu pewnego progu przestanie działać, nawet jeśli w środku będą nówki paluszki prosto z fabryki.
Ok teraz już rozumiem nie zamierzam podłączać do baterii do laptopa a zrobić z nich powerbank i podłączyć do tego (link na dole) . I wtedy pojemności ogniw będą się sumować? Jeśli dobrze rozumiem? I jeszcze jedno, ogniwa będą działały w tym powerbanku, czy nie można ich już używać bo ten cykl naładowań minoł czy dalej są zdatne do użytku ? https://allegro.pl/oferta/obudowa-power-bank-usb-8x18650-20800-gdansk-7603853416?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
Najpierw posprawdzaj pojemności ogniw żeby umieścić w powerbanku podobne.
Będą się sumować.
Czyli tych ogniw nie da się już używać?.
Czym mam sprawdzić pojemność?.
Mierzyłem napięcie w ogniwach i w każdym wyskakiwało 3.75-3.80 V
Pojemność (jeśli nie z danych znamionowych) to chyba tylko odpowiednią ładowarką z wyświetlaczem. Tu masz nieco teorii nt. łączenia ogniw.
Pojemność ogniw według napisu na ogniwie to 2200mah.
A interesuje mnie ważna rzecz - czy te ogniwa będą działać w powerbanku po upływie tego cyklu 500 ładowań na baterii. Gdy rozbieralem bateriie to nie działała.
Te które mają napięcia powyżej 3V powinny działać, choć pojemność może odbiegać od deklarowanej.
Z drugiej zaś strony też używam takich wygrzebanych z laptopa ogniw w latarce, bo żal mi było wyrzucić, skoro jeszcze działają.
Ok myślę że pojemność nie zmniejszyła się o jakieś 200mah w każdym ogniwie. Czyli jeżeli dołożę te ogniwa o łącznej deklarowanej pojemności 13200mah (bez strat ładowania po czasie) to będę miał 13200 mah?
Jesli laczysz rownolegle , czyli plus z plusem a minius z minusem to pojemnosci dodajesz.
Ok dziękuję za odpowiedzi
to jest ogniwo 18650 (wiem data) .