A więc tak jak napisałem w temacie; szukam przykładów urządzeń wielofunkcyjnych, które w 100%-ach będą współpracować z Xubuntu 14.04.1 LTS, a więc będą do nich odpowiednie sterowniki pod linuxa, no i fajnie by było, gdyby do takiego urządzenia wielofunkcyjnego były w miarę tanie tusze, powiedzmy tak do około 50 - 60 zł albo można napełniać pojemniki.
Nie chcę, aby podawać konkretne linki do jakichś ofert, tylko nazwę producenta i model urządzenia, które będzie spełniać wyżej wymienione warunki.
Przeglądam różne oferty używanych urządzeń na allegro i olx, ale dość mozolne jest sprawdzanie, czy dany model ma sterowniki pod linuxa i ile kosztują tusze, a tu może ktoś korzysta/-ł z takiego urządzenia i mógłby podzielić się taką drobną poradą :help: Wielkie dzięki za wszelkie sugestie
HP B110a, jeżeli chcesz przeciętnie, poprawnie pracujące urządzenie z przyzwoitym drukiem zdjęć. Pod Ubuntu (zapewne Xubuntu też) działa to co trzeba, czyli skanowanie, drukowanie. Dla pewności jednak sprawdzę skanowanie. Nie teraz, ale jeszcze dziś.
Od siebie polecam Brother j140w. Wszystko działa sprawnie zarówno na Xubuntu 14.04 jak i na Arch Linux. Tusze (a raczej zamienniki) są bardzo tanie i zestaw ‘dobrej’ klasy można dostać już za 40zł komplet. Drukarka chodzi stabilnie, sama co jakiś czas się czyści, nie zjada tuszu jak te starsze Epsony i mimo że mam ją dopiero 1.5 roku, to nie było z nią żadnych problemów.
Ostatnio kupiłem EPSONA L355. Działa dobrze, drukowanie ma być podobno tanie, ale to będę mógł dopiero sprawdzić jak trzeba bedzie dokupić buteleczki z tuszem. Bez problemu zainstalowałem na Debianie sterowniki do tego urządzenia, więc na jego pochodnych też nie powinno byc problemu. Działa drukowanie po kablu i po wifi oraz skanowanie po kablu. Nie udało mi się uruchomić jeszcze skanowania po wifi, ale na Windowsie też tego jeszcze nie zrobiłem więc być może problem tkwi w mojej jeszcze powierzchownej znajomości tego urządzenia a nie w systemie operacyjnym.
Pod linuksem (także na tym Xubuntu, o którym wspomniałeś, bo sam go używałem) działa dosłownie wszystko. Sterowniki są na stronie producenta. (tusze kosztują mniej więcej 15zł za kolor, starczają na bardzo długo)
A jednak zapomniałem o temacie i piszę dziś, zamiast wczoraj. Skaner, jak i oczywiście drukarka, działają i spełniają podstawowe zadania. Parę opcji które sprawdziłem, także poprawnie wpływało na pracę (jakość, szybkość, kolor) druku czy skanu. Sterowniki standardowe, instalowane jak pamiętam niezauważalnie chyba przy okazji wykrycia drukarki, zawarte w systemie. Wszystko przez Wifi. Linux na ten moment ma dość dobre wsparcie sprzętu różnego rodzaju, przynajmniej tego powszechniej używanego. Powiedziałbym, że sterowniki do HP na Linuksie działają mniej problematycznie tzn. w sumie bez problemów, kiedy na Windowsie zawsze jakieś dziwne problemy miewałem.
Choć osobiście korzystam z atramentowej drukarki Canon w domu, to polecam Brothera ze względu na jego podejście do zamienników, a na pewno odradzam firmę HP z którą miałem komplikacje służbowo i prywatnie (chociaż tutaj najmniejszy jest problem sterowników). Przed zakupem warto zajrzeć na np. stronę http://www.openprinting.org/printers i sprawdzić dostępność sterowników chociaż mało jest drukarek z którymi linuks sobie nie poradzi - to raczej kwestia włożonej pracy w konfiguracje bo nie wszystkie pracują out-of-the-box.
Dlaczego odradzasz HP? Ja mam Deskjet Ink Advatange k209a i problemów żadnych już od paru lat, a tusze tanie jak barszcz. Choć fakt, że to już model dość leciwy, ale mimo to ostatnio jeszcze go gdzieś na wystawie widziałem.
To znaczy? Jak się patrzy na sklepowe półki, to można odnieść wrażenie, że oryginały od HP do tanich nie należą. A od kiedy firma procesuje się ze wszystkimi producentami zamienników…
Jak na 15 ml (tak wskazuje pierwszy z brzegu otworzony link) nieźle. Ale na Allegro można znaleźć (również pierwszy z brzegu) 29 ml za 3.50 (słownie - czypińdziesiąt) do Brothera. Są i tańsze. Normalnie sprzedają je w pakietach po 10-20.
Ja mogę potwierdzić, że HP ma pod Linuksem doskonałe wsparcie, używam już drugiego urządzenia wielofunkcyjnego pod tym systemem (a korzystałem na prawdę z różnych dystrybucji, nawet z dziwacznych, egzotycznych). Wszystko działa jak należy, skanowanie, drukowanie, także dwustronne, komunikacja po wifi, moje stare urządzenie to HP Photosmart C4180, a nowe to HP Deskjet Ink Advantage 3525, jeśli chodzi o cenę tuszy to wychodzi troszkę drogo, najtańsze dostać można już za 15, czy 20zł, za oryginalny tusz od HP zapłacimy ok. 30zł. Trzeba tu wspomnieć, że drukarka ma ciekawy system 4 tuszy do każdego koloru osobno (magenta, cyan, yellow, black), więc dokupuje się tylko te najczęściej używane. Zarządzanie drukarką za pomocą hplip lub bezpośrednio z panelu CUPS działa bezproblemowo.