Witam
Posiadam klienta który ma dwa łącza WAN od dwóch dostawców(Multimedia i Tmobile)
Musze wstawić urządzenie(jakie?) które będzie przełączać między łączami w przypadku zaniku internetu od któregoś dostawcy(i to jest bez problemowe) ale
klient posiada swój firewall ( za urządzeniem które mam wstawić) na którym mam wpisac zakres stałych IP którymi klient ma wychodzic na swiat przez Przyłączeniówkę od Multimedia Polska
Zwykły, jak zwykły ale router z obsługą modemu GSM, np link do komputronika (cała lista routerów z modemem). Tutaj nie ma jakiejś “filozofii”, to jest “normalny” router z wejściem WAN na rj-45 oraz z dodatkowym modemem GSM.
Przy czym są dwie możliwości, może być zintegrowany modem w routerze co w sumie jest lepiej moim zdaniem (przypadkiem się nie odłączy oraz wszystko masz w jednej bryle i żaden patyk Tobie nie wystaje - co “tak średnio” wygląda moim zdaniem, poza tym masz już wszystko co jest potrzebne w jednym urządzeniu i niczym innym nie musisz się martwić).
Drugą opcją są routery z portami USB, nie wiem czy każdy router ma obsługę modemów USB ale większość powinna mieć. I tutaj wygląda to tak, że podłączasz do portu WAN routera kabel od “multimediów”, a do portu USB modem z SIM od T-Mobile i tyle. Przy czym zanim kupisz taki router zajrzyj do jego instrukcji obsługi, ponieważ każdy router ma listę “oficjalnych” modemów, z którymi działa, których może być kilka i nie konieczne muszą być w sprzedaży lub mogą “swoje” kosztować.
A coś więcej? Jakieś wymagania? Podajesz, że jest 5 adresów IP od Multimedia. Jakieś dziwne przekierowania / PAT na adresy, dostęp z zewnątrz? W sieci jakieś serwery wymagające dostępu z zewnątrz? Praca z zewnątrz / VPN?
Skontaktuj się też z Multimedia i zapytaj, czy będzie możliwość przejścia w ‘bridge mode’, żeby z urządzenia od dostawcy zrobić tylko “przezroczysty” modem a na nowym zakupionym routerze odpalić firewall / routing. Ostatnie czego Ci trzeba to zarządzanie dwoma firewallami/NATami, jak jest tam więcej komplikacji wspomnianych wyżej.
Tmobile jest juz wystawione przez swiatłowód i wyjscie ma z RJ45
Multimedia tez jest po swiatłowodzie i wychodzi z przełacznika swiatłowodowego po rj45
Czy podsumowujac mam 2x rj45 ze stałymmi IP od dwóch dostawców
z tym ze multimedia z uwagi na swiatłowod nie daja modemu zadnego tylko przelacznik swiatła z którego musze na swoim urządzeniu wpisac IP Przyłączeniówki a nastepnie na urządzeniu końcowym klienta wpisać IP z pulą 5 adresów.
Problem mam takie ze mam wstawić urzadzenie które zwyczajnie w razie zaniku mm przelaczy na Tmobile ale takie zeby na wyjsciu na rj45 które polaczy klient do swojego Routera/firewalla bedzie mogl wpisać pule 5 adresów od MM
Słyszłąem ze na Mikrotiku moze da sie to jakos ustawić ale moze ktos? cos?