Jakie ustawienie dysku twardego wybrać w biosie (IDE,AHCI)

W sumie dużej różnicy nie zauważysz ale dla dysku lepsze ahci mimo wszystko i wycisza go trochę, czyta mniej i oszczędza głowice czyli zwiększa odrobinę żywotność dysku. Przyrost szybkości to jakieś 5-10% w rzadkich przypadkach więcej a czasami identycznie jak ide, mimo to zalecam ahci na którym sam jestem i nie narzekam

Ustaw IDE. Zainstaluj z poziomu Visty odpowiednie sterowniki kontrolera SATA (sprawdź co masz na kompakcie dołączonym do płyty głównej). Przestaw w biosie kontroler w tryb AHCI. Ciesz się teoretycznie wyższą wydajnością.

Witam mam ta sama plyte i dysk na sata2. Dzis po formacie nie wiem co sie stalo instaluje vioske x64 i starsznie muli. Myslalem ze mi naped dvd padl… Okazalo sie ze zarowno DVD jak i HDD poszlo na ide i dziala jako ata ultadma 5 :expressionless: transfer tragiczny kopiuje plik 2gb z partycji d na c i jedzie 15mb do 30 i wiecej nie da rady. Jesli w biosie zmienie na ahci bluescreen i system mi sie nawet nie wlacza, z driverow do plyty kontroler sata zainstalowany widze w menadzerze 2x ze kontroler sata jest i reszta ide ale dysk i dvd nadal jest pod ide i nie da sie zmienic tego… Co mam zrobic :expressionless: System startuje zamiast 10 sekund to z 30 nic nie da sie praktycznie wlaczyc nie mowiac o grach gdzie z fps 300 robi sie 20.

Dysk i dvd jest jako ATA dma5, powinno chodzic pod kontrolerem sata2 :expressionless: a tu klikam na ata channel 0 i jest tam moj dysk help :frowning:

A Vista sama nie wykrywa tego dysku czasem? Przy instalacji naciskaj F6 i dograj sterowniki z pendriva. Ale to dziwne każdy dysk Seagata zawsze Vista widzi i ma do niego stery AHCI.

Tak da się, trzeba niejako podmienić sterowniki i uruchomić ponownie system, w razie pomyłki będą komplikacje ale często wtedy system przywróci starowinki IDE. Z racji godziny poszukaj jutro w google.

Wiesz niezaleznie od czasu, czy instalacji systemu na nowo, formata chce to zrobic zeby to dzialalo jak nalezy ale totalnie nie iwem o co chodzi. Wszystko gralo jak nalezy zaczalem sie bawic, zainstalowalem xp sp3, nastepnie w7 zeby porownac systemy i nie wiem prawdopodobnie przy przejsciu z w7 ponownie na viste cos sie popsulo bo zaczelo instalowac system z 3h i problem z czytaniem plytki config

e8400, asus p5q-e, 4gb ddr2 1066, dysk seagate 640 mb 32 cache sata2

Problem taki jak napisalem widzi mi hdd i dvd jako ata udma5 i chodzi chodzby zolw. Kablami mam podpiety dysk i dvd kablem od saty. ocb nie wiem. Jak podczas botowania systemu nacisne na del to w biosie na wejscie mam pokazane sata1 - dvd / sata2 hdd / sata3 pusto

w opcjach jest enhanced ide.

http://img706.imageshack.us/img706/9934/72679852.jpg - zdjecie menadzera, dxdiaga, hd tuna jak bedzie cos potrzebne zdjecie biosu albo czegos to pisz bo zalezy mi na tym zeby miec tak jak bylo kiedys. Odpalam kompa wczytuje sie szybko, nastepnie wszystko dziala jak nalezy a nie ze chodzi mi to na ata 100 :expressionless: wtfpwnd

http://img694.imageshack.us/img694/6060/74309698.jpg - widoczny transfer i calosc z hdtune

wczesniej to byla chwila, teraz taki plik ciagnie sie wolowato i mowie wkladam plytke visty odrazu wszystko sie pojawia, tutaj na okno zainstaluj czekam z 5 minut pozniej wybieram to to pisze czekaj przez kolejne itp. Naped dobry tylko tez idzie w zwolnionym tempie tak jak dysk dlatego tak zamula przy instalacji. Cos sie pokićkało ;/ help ![-o<

Dodane 08.12.2009 (Wt) 3:52

Walcze dalej z tym, aktualnie po formacie mam system zainstalowany na ahci i zmienilo mi sie ata udma5 na ata udm6 a serial ata ni huhu nie idzie… Mobo z dyskiem i napedem mam podlaczone kablem sata, tryb ahci. Wychodzi na to ze trzeba dograc kontroler sata do instalcji visty tylko jak? program nlite robi to tylko dla xp, mozna utworzyc dyskietke z sterkami tylko ja nie posiadam tak starego napedu: a z pendriva pewnie by sie nie dalo. ?

Dodane 08.12.2009 (Wt) 5:01

Z pendriva jednak sie dalo, zarowno naciskajac f6 jak i podczas instalacji jest opcja zaladuj sterownik, no toz to zrobilem i efekt tego taki ze mam dysk i dvd na ata udma6 na ahci… a gdzie sata? Sterownik kontrolera sata sciagniety ze strony asusa pod plyte p5q-e wiec chyba wszystko ok?

http://support.asus.com/download/downlo … l-plos=25 - rozwinac na sata i jest, sciagam i wgrywam czesc flopy64 na pena, ustalam w biose tryb ahci, nastepnie f8 plytka z vista jedzie instalacja przy wyborze parycji leci format c nastepnie zaladuj sterownik z pena, zaladowalo no to daje instaluj instalacja przebiega szybko bez bledow wchodze juz po instalacji na panel sterowania patrze na hdtune i everescie i szok nadal udma6 na ata fakt jest postem z ata100 na ata133 ale to raczej malo jak na 4h roboty jednak bardziej satysfakcjonujace bedzie to ze jak rano wstane to ktos dopomoze:/ bo to juz jawnie jest rotflada a nie powazna sprawa jak moze po takich zabiegach sprzet podlaczony pod sata zworka wyciagnieta wiec sata2 jak nic a tu ci tworzy jakis config dysk 0 ata bierze 8gb z dysku to jeszcze idzie przezyc CH z tymi 8 giga ale gdzie jest predkosc bo na udma5 mialem minimalna predkosc dysku 50 mb teraz na udma6 mialem 0,2mb ;] wiec na bank bedzie mi tak szybko chodzic dlatego zwracam ise o pomysl nie obchodzi mnie czy enhanced ide czy ahci ma byc sata ii i dysk chodzic na poziomie kopiowania plikow ~ 150mb a nie 20-30 jak na 10letnim maxtorze na idzie co jest tak samo glosny jak suszarka a szybszy niz aktualny ^^ ![-o<

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=ogZlrSeVzUh9MKLO

Masz BIOS 2101?

Coś chyba masz w biosie poprzestawiane! Daj fotki z biosu na fotosik.pl

http://img44.imageshack.us/img44/5708/82268825.jpg - tu fotka jak to widzi juz m$, ide robic fotki biosu, prawdopodobnie nie 2101 bo to z roku 2008 jak ten sprzet kupiem

Dodane 08.12.2009 (Wt) 11:37

http://www.sendspace.com/file/vgs2jx oto i bios

wersja biosu 0704

Wgraj bios 2101. Nawet jak na to nie pomoże to będzie lepszy od 0704 (miałem go defaultowo). U mnie np. procesor podkręca się trochę lepiej.

Aktualizacja jest banalnie prosta. Na pendriva ściągasz bios. Odpalasz z pendrivem kompa i w biosie włączasz EZ Flash Utility (jakoś tak, nazwa wyleciała mi z głowy). Potem to już spacerek. Wszystkie kroki są intuicyjne.

No tak tak wgrac to moge, tylko czy to pomoze :> hmm opcja pesymistyczna nic to nie da wiec jakies pomysly co dalej?

akutalny hdtune - http://img39.imageshack.us/img39/8671/36265527.jpg brus i uzycie proscesora tragiczne dziala tylko gg i ten hdtune nic wiecej i takie skoki…

Najpierw aktualizacja BIOSu.

no bios juz jest najnowszy // byla to kwestia tego pendrive na fat32 musial byc i nazwa romu zmienilem na krotsza ;] poszlo w 30 sekund cos kolo tego ;p ale jesli chodzi o dyski nic sie nie zmienilo :expressionless:

http://asus.com/product.aspx?P_ID=ogZlrSeVzUh9MKLO skorzystaj z BIOS-Utilities

Bios akutalny, ide w biosie wylaczone, format reinstal visty na ahci wraz ze sterownikami do sata podczas instalacji. Predkosc dysku sie nie zmienia a mam go rok i jeszcze rowno 2 lata ma gwarancji i to nie ma tutaj nic wspolnego… bo on poprostu jest spowalniany trybem pracy mu bylo ciezko zainstalowac 100 aktualizacji naraz zainstalowal 76 a 24 niepowodzenie bo za duze pliki:|

Podaj SMART dysku i przeprowadź pełny Error Scan i ScanDisk.

Mi to wygląda na to, że dysk Ci pada.

error scan juz sie robi skonczy sie cos tak na oko za godzine narazie tak z 1/3 jest i narazie czysto, smart dysku czyli co? jak przeprowadzic to jeden gosc tez mnie o to pytal zaproponowal program “victoria” ale to na viscie x64 nie dziala przynajmnie u mnie krzaczy. Oczywiscie oby nie mam nadzieje ze nie pada ale jesli nawet to jaja bo tak jak mowie to mam go dopiero rok … a leci maxtor leci praktycznie 24h ma juz 10 lat glosny jak suszarka ale chodzi :>

W HDTune zakładka Health, skopiuj dane i wrzuć tutaj.

http://img686.imageshack.us/img686/6096/20909703.jpg

Masz przycisk do skopiowania samych danych (wartości), ale mniejsza z tym.

SMART wydaje się być w porządku. Jak wypadł ErrorScan? ScanDisk?

W sumie racja a ja sie w paincie bawie heh. errorscan jak widac idzie gdzies tak za godzine moze wiecej bedzie calosc ale smiem twierdzic ze bs nie bedzie - http://img39.imageshack.us/img39/1043/64313484.jpg

Daj skan (link) z www.driveragent.com (strona płatna nic za darmo nie ściągniesz).

Zainstalowany .Net Fr… 3.5 SP1?

Wszystko w menadżerze urządzeń zainstalowane?

Uruchomiłeś Windows Upadate? Z zaznaczeniem dodatkowych aplikacji.

Dla pewności sprawdź jeszcze ComboFix-em.