W sumie dużej różnicy nie zauważysz ale dla dysku lepsze ahci mimo wszystko i wycisza go trochę, czyta mniej i oszczędza głowice czyli zwiększa odrobinę żywotność dysku. Przyrost szybkości to jakieś 5-10% w rzadkich przypadkach więcej a czasami identycznie jak ide, mimo to zalecam ahci na którym sam jestem i nie narzekam
Ustaw IDE. Zainstaluj z poziomu Visty odpowiednie sterowniki kontrolera SATA (sprawdź co masz na kompakcie dołączonym do płyty głównej). Przestaw w biosie kontroler w tryb AHCI. Ciesz się teoretycznie wyższą wydajnością.
A Vista sama nie wykrywa tego dysku czasem? Przy instalacji naciskaj F6 i dograj sterowniki z pendriva. Ale to dziwne każdy dysk Seagata zawsze Vista widzi i ma do niego stery AHCI.
Tak da się, trzeba niejako podmienić sterowniki i uruchomić ponownie system, w razie pomyłki będą komplikacje ale często wtedy system przywróci starowinki IDE. Z racji godziny poszukaj jutro w google.
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=ogZlrSeVzUh9MKLO
Masz BIOS 2101?
Coś chyba masz w biosie poprzestawiane! Daj fotki z biosu na fotosik.pl
Wgraj bios 2101. Nawet jak na to nie pomoże to będzie lepszy od 0704 (miałem go defaultowo). U mnie np. procesor podkręca się trochę lepiej.
Aktualizacja jest banalnie prosta. Na pendriva ściągasz bios. Odpalasz z pendrivem kompa i w biosie włączasz EZ Flash Utility (jakoś tak, nazwa wyleciała mi z głowy). Potem to już spacerek. Wszystkie kroki są intuicyjne.
Najpierw aktualizacja BIOSu.
Podaj SMART dysku i przeprowadź pełny Error Scan i ScanDisk.
Mi to wygląda na to, że dysk Ci pada.
W HDTune zakładka Health, skopiuj dane i wrzuć tutaj.
Masz przycisk do skopiowania samych danych (wartości), ale mniejsza z tym.
SMART wydaje się być w porządku. Jak wypadł ErrorScan? ScanDisk?
Daj skan (link) z www.driveragent.com (strona płatna nic za darmo nie ściągniesz).
Zainstalowany .Net Fr… 3.5 SP1?
Wszystko w menadżerze urządzeń zainstalowane?
Uruchomiłeś Windows Upadate? Z zaznaczeniem dodatkowych aplikacji.
Dla pewności sprawdź jeszcze ComboFix-em.
Zainstaluj / przeinstaluj:
Multimedia Audio Controler
SM Bus Controller intel
Pytanie jeszcze czy powyłączałeś jakieś usługi w Viście i pousuwałeś pliki? (file missing) Lub czy masz modyfikowaną wersję Visty z netu?
edit: Acha Vista Loader… zainstaluj na czystym systemie! Nie modyfikowanym!
Dałbyś radę przełożyć swój dysk do znajomego i u niego zrobić Benchmark HDTunem?
Odpal konsolę odzyskiwania z płytyki instalacyjnej (przy starcie instalacji jest taka możliwość) i wpisz polecenie fixmbr. Potem Zobacz jak bootowanie będzie wyglądało.
Jakbyś decydował się formata, spróbuj wyczyścić cały dysk. Wywal partycje i stwórz je od nowa. Oczywiście wcześniej zrób kopię ważnych dla Ciebie danych.
Na te 120GB pożycz dysk od znajomego Szkoda pieniędzy na płyty.
Nie wiem co jeszcze doradzić Ci w sprawie dysku. Podłącz może inne kable SATA i zasilające. Czasami takie proste rozwiązanie okazuje się najlepszym.
Ja podejrzewam niewłaściwe ustawienia BIOSu.
Zrób zdjęcia i wrzuć na fotosik.pl