Jakie ustawienie dysku twardego wybrać w biosie (IDE,AHCI)

error scan - http://img20.imageshack.us/img20/2715/69300380.jpg

nie instalowane nic zrozum czysty windows no mam czysta viste sciagnelo mi sp1 ale nie zainstalowalo bo dysk nie umial tak duzego pliku przetworzyc i ze 100 aktualizacji zainstalowalo jedynie 76 a 24 niepowodzenie. Uwierz ze nie ma to tu nic do rzeczy bo jak tego kompa kupilem rok temu i zainstalowalem ta czysta viste wtedy to dzialala tak jak powinno i szybkosc bylo na sacie2 a teraz juz po instalce widze jak chodzi, tak samo menadzer czy mam wszystko zainstalowane czy tez nie nie widac roznicy :> Tak windows update sciagnal wszystko co sie dalo ale sciagal sie szybciej niz instalowal bylo tego cos kolo 450 mb mam neta z upc 25mbit sciaga mi tak 2,5-3.0mb szybko sciagnelo a instalowalo bardzo dlugo mieliło mieliło po czym buch 76 zainstalowane 24 nie. ComboFix inprogress.

Dodane 08.12.2009 (Wt) 23:31

http://driveragent.com/driveragent_resu … ferral=488

Dodane 08.12.2009 (Wt) 23:38

http://img268.imageshack.us/img268/1218/18462268.jpg - combofix nie dziala na x64 narazie szukam taka wersje ale cos znalezc nie moge…

Dodane 08.12.2009 (Wt) 23:42

Nie wiem co ci ma dac ten combofix ? Chodzi o jakies wiry? To moge nie wiem zrobic scan hijackthis’em?

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2

Scan saved at 23:43:35, on 2009-12-08

Platform: Windows Vista (WinNT 6.00.1904)

MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.16916)

Boot mode: Normal

Running processes:

C:\Program Files (x86)\Gadu-Gadu\gg.exe

C:\Program Files (x86)\Internet Explorer\iexplore.exe

C:\Program Files (x86)\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch =

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName =

F2 - REG:system.ini: UserInit=userinit.exe

O1 - Hosts: ::1 localhost

O4 - HKLM…\Run: [startCCC] “C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\CLIStart.exe” MSRun

O4 - HKCU…\Run: [Gadu-Gadu] “C:\Program Files (x86)\Gadu-Gadu\gg.exe” /tray

O4 - HKUS\S-1-5-19…\Run: [sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /detectMem (User ‘USŁUGA LOKALNA’)

O4 - HKUS\S-1-5-19…\Run: [WindowsWelcomeCenter] rundll32.exe oobefldr.dll,ShowWelcomeCenter (User ‘USŁUGA LOKALNA’)

O4 - HKUS\S-1-5-20…\Run: [sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /detectMem (User ‘USŁUGA SIECIOWA’)

O13 - Gopher Prefix:

O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\Alg.exe,-112 (ALG) - Unknown owner - C:\Windows\System32\alg.exe (file missing)

O23 - Service: AMD External Events Utility - Unknown owner - C:\Windows\system32\atiesrxx.exe (file missing)

O23 - Service: @dfsrres.dll,-101 (DFSR) - Unknown owner - C:\Windows\system32\DFSR.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%\system32\fxsresm.dll,-118 (Fax) - Unknown owner - C:\Windows\system32\fxssvc.exe (file missing)

O23 - Service: @keyiso.dll,-100 (KeyIso) - Unknown owner - C:\Windows\system32\lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @comres.dll,-2797 (MSDTC) - Unknown owner - C:\Windows\System32\msdtc.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%\System32\netlogon.dll,-102 (Netlogon) - Unknown owner - C:\Windows\system32\lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%\system32\psbase.dll,-300 (ProtectedStorage) - Unknown owner - C:\Windows\system32\lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%\system32\Locator.exe,-2 (RpcLocator) - Unknown owner - C:\Windows\system32\locator.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\samsrv.dll,-1 (SamSs) - Unknown owner - C:\Windows\system32\lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\SLsvc.exe,-101 (slsvc) - Unknown owner - C:\Windows\system32\SLsvc.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\snmptrap.exe,-3 (SNMPTRAP) - Unknown owner - C:\Windows\System32\snmptrap.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%\system32\spoolsv.exe,-1 (Spooler) - Unknown owner - C:\Windows\System32\spoolsv.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\ui0detect.exe,-101 (UI0Detect) - Unknown owner - C:\Windows\system32\UI0Detect.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\vds.exe,-100 (vds) - Unknown owner - C:\Windows\System32\vds.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%\system32\vssvc.exe,-102 (VSS) - Unknown owner - C:\Windows\system32\vssvc.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%\system32\wbengine.exe,-104 (wbengine) - Unknown owner - C:\Windows\system32\wbengine.exe (file missing)

O23 - Service: @%Systemroot%\system32\wbem\wmiapsrv.exe,-110 (wmiApSrv) - Unknown owner - C:\Windows\system32\wbem\WmiApSrv.exe (file missing)

O23 - Service: @%ProgramFiles%\Windows Media Player\wmpnetwk.exe,-101 (WMPNetworkSvc) - Unknown owner - C:\Program Files (x86)\Windows Media Player\wmpnetwk.exe (file missing)

End of file - 4336 bytes

Dodane 09.12.2009 (Śr) 0:17

scandisk jak widac 0 badow - http://img69.imageshack.us/img69/5320/dsc00116z.jpg

a tutaj start kompa niby czyta sate a jednak nie? - http://img704.imageshack.us/img704/7273/dsc00117s.jpg

Dodane 09.12.2009 (Śr) 0:28

A TU NOWOSC, NIE ZWRACALEM WCZESNIEJ NA TO UWAGI MYSLALEM ZE TO JAKIES GOWIENKA Z EXPRESS GATE’A SIE LADUJA A TU COS CIEKAWEGO O_o -

http://img17.imageshack.us/img17/7685/dsc00119kr.jpg - to jest zaraz po 1 oknie ktore pokazuje sprzet

http://img20.imageshack.us/img20/2498/dsc00120kq.jpg - a nastepnie to

jest to calosc co sie wyswietla pauza robiona na ostatnij lini po czym zaczyna sie wczytywac ms? ma to cos wspolnego z tym ze dysk tak powoli chodzi? ze nie czyta saty?

Zainstaluj / przeinstaluj:

Multimedia Audio Controler

SM Bus Controller intel

Pytanie jeszcze czy powyłączałeś jakieś usługi w Viście i pousuwałeś pliki? (file missing) Lub czy masz modyfikowaną wersję Visty z netu?

edit: Acha Vista Loader… zainstaluj na czystym systemie! Nie modyfikowanym!

Jest to czysta vista ultimate x64 bez jakichkolwiek modyfikacji - http://img689.imageshack.us/img689/9341/17661629.jpg

nie bawilem sie uslugami nie usuwalem plikow :expressionless: mowie ci ten system zainstalowalem rok temu na tym komputerze wszystko dzialalo nie robilem tego co teraz czyli sterki do saty na pendrivie, reinstalacje cudowanie, wszystko chodzilo szybko, samo konfigurowalo, po zainstalowaniu systemu dzialalo mi odrazu szybko bez jakichkolwiek sp, sp spowodowaly to ze mniej zajmuje, szybciej sie troche wczytywalo powiedzmy tak na oko z 12 sek na 10 no i moze troche wiecej tam fps np z 300 na 310.

nie wiem co to multimedia audo controler i sm bus controller bo widze to 1 raz w zyciu na tej viscie? nigdy po zainstalowaniu systemu mi takie cos nie wyskoczylo :expressionless: coz moge zainstalowac sterowniki z plytki asusa i to by bylo na tyle.

Dodane 09.12.2009 (Śr) 0:41

Mozliwe ze to pozostalosc z poprzedniego systemu? Bo pozyczylem sciagnieta z neta wersje visty jakas tam zpiracona po angielsku byla. Bo jak mi tak kompa i naped zamulilo ze czytalo jedne klkniecie przez 5-10 minut myslalem ze plyty nie czyta, wrzucilem ta angielska ale roznicy w szybkosci nie widzialem po czym powrot na ta co mam teraz tylko juz z przestawionym enhanced ide na ahci bez tej angielskiej nie mialem mozliwosci wygooglowania tych informacji i wiem ze za pierwszym razem jak ta angielska zainstalowalem to wyskoczyl jakis blad brg mbr czy cos tam takiego i musialem dac twardy reset bo nie odpowiadalo nic. Moze to stad ten ■■■■ ? i jak to usunac bo aktualnie wkladam plytke z czysta vista, wybieram partycje daje zaawansowane formatuj i instaluje ten system a takie loadery tam dalej siedza? o co chodzi :?

Dodane 09.12.2009 (Śr) 1:52

eee hd tach - http://img18.imageshack.us/img18/6136/56871363.jpg - teoria jest to sata2 praktyka transfer kopiowania plikow 20-30 mb/s, straszne spowolnienia dysku, nawet problem z instalacja durnych aktualizacji ;oo co tu chodzi ?!?!

Dodane 09.12.2009 (Śr) 2:21

ostateczny wniosek, dalej jest cos nie tak a to z tego powodu ze mam wlaczony skaner anytywirusowy online dokladnie nod32 wiec to jak ie chodzi, mam wlaczony windows update ktory pisze od 5 minut 26 aktualizacji 0 % 0 kb i odpalam counter strike sourca. po nacisnieciu na ikonke css musialem czekac na odpalenie go 5 sekund po czym jak wlaczyl juz do gry to na wyswietlenie czegokolwiek w menu kolejne 5 sekund uwierzcie ze przed tym zanim zaczely sie problemy, cod4,5 crysis chodzilo wszystko jeszcze na crt 1600x1200 75 refresh wszystkie aa, co tylko sie dalo i ani jedna gra mi nie skakala w crysisie fps 50-80 cos takiego i minimalizacja czy wczytywanie mapy doslownie chwilka, aktualnie nie moge wykonac 2 procesow naraz bo zwiesza kompa ? jak wtedy renderowalem film i gralem w cos? albo nagrywalem frapsem demko w grze bez zcinek ? … h e l p

Dodane 09.12.2009 (Śr) 14:28

dopiero co odpalilem komputer tym razem wyskoczylo takie cos - http://img40.imageshack.us/img40/3664/45869224.jpg transfer minimum jest straszny

Nie mam ani jednego antywirusa? Pierwsze co robie i tak samo zrobilem jak 1 raz dostalem tego kompa to wylaczenie windows defender, firewalla windowsowego i nie mam ani jednej zapory czy tez antywirusa doinstalowywanego? Nic ta szybkosc nie spowalnia a jednak predkosc jest tak tragiczna.

Dysk byl defragmentowany… Szczota uwierz mi ze moze to i dziwne ale jak kupilem komputer podzilelem sobie komputer na c 140 d 500 zainstalowalem ta viste co mam teraz czysty system nastepnie wrzucilem sobie swoja muzyke z poprzedniego dysku. i kopiujac folder 150 mb z D na C mialem to w sekunde? Po drugie aktualnie uruchomienie winampa i np jakies gry to katorga bo dysk slychac jak pracuje mysli jak nienormalny a nie umie tego rownoczesnie odpalic? winampa wlaczy za 3-5 sekund a pozniej za 10 gre tak jakby to byl celeron m, dysk ata100 i 256 ramu ? Przedtem renderuje film, gram w crysisa i leci winamp sciaga sie aktualizacja windows i wszystko dziala? teraz jest blad jak sciagam aktualizacje z windows update? 1 raz w zyciu to widze ze sciaga szybciej instaluje z 2 godziny po czym informuje ze czesc sie nie powiodla a to dlatego ze jak widze nie umie wiekszych plikow zainstalowac jak jest transfer minimum 3mb a to goni juz zeby nastepny plik instalowac to robia sie bledy?

Dałbyś radę przełożyć swój dysk do znajomego i u niego zrobić Benchmark HDTunem?

Niestety nie mam jak, ale mam pomysl aby poraz ostatni zrobic format systemowej i zainstalowac na czysto, pozniej wszystkie aktualizacje samemu juz powylaczac zbedne uslugi i zobaczyc jak to bedzie chodzic ale problem jest taki: ten bootloader jakies gldr mgr i inne jakies gowienka podczas boota wyskakuja nie wiem wogole co to jest

http://img17.imageshack.us/img17/7685/dsc00119kr.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/2498/dsc00120kq.jpg

Jak to wywalic bo to nie jest z tego systemu co mam teraz a obojetnie czy zainstaluje xp czy 7 to wyskakuje to a nie ma to nic wspolnego:| Po drugie boje sie ze nawet jak teraz puszcze format to tak, zostanie to co teraz jest ten bootloader dodatkowo i tak bedzie problem ze sciagnieciem aktualizacji i zainstalowaniem ich tak jak to ma teraz miejsce.

Odpal konsolę odzyskiwania z płytyki instalacyjnej (przy starcie instalacji jest taka możliwość) i wpisz polecenie fixmbr. Potem Zobacz jak bootowanie będzie wyglądało.

Jakbyś decydował się formata, spróbuj wyczyścić cały dysk. Wywal partycje i stwórz je od nowa. Oczywiście wcześniej zrób kopię ważnych dla Ciebie danych.

ok teraz wychodze jak wroce to postaram sie tym fixmbr naprawic to i zobaczyc efekt, ale co do danych nie liczac zainstalowanych gier to mam 120 gb filmy i muzyke wiec to bedzie z 26 plytek dvd do nagrywania :expressionless: pena mam 8gb i 1gb innego dysku pustego nie mam dlatego rozumiem ze to by bylo najlepiej ale chce pierw zrobic wszystko bez ruszania partycji D.

Na te 120GB pożycz dysk od znajomego :slight_smile: Szkoda pieniędzy na płyty.

Zrobilem ten fixmbr i ten loader usuniety za to dysk z kolei chodzi tak - http://img30.imageshack.us/img30/5554/h … 364032.png

Niezle poprostu niezle, zainstalowalem system na nowo teraz hdtune jest jeszcze lepszy niz wczesniej :D:D:D ktos mial taki transfer 0,8mb na dysku? bo mi wlasnie tak chodzi i ma problem cokolwiek zainstalowac !!

Dodane 10.12.2009 (Cz) 15:22

screeny z windows 7 - tryb ahci tutaj w porownaniu do visty kopiowanie z partycji d na c idzie predkoscia 60 mb a nie jak wtedy 60 ale to dalej slabo bo mi szlo tak ze plik 150 mb na klik jest po drugie jak teraz pisze to ja to ja naciskam a w oknie pisania literki mi sie pojawiaja dopiero po chwili, sterowniki od grafy sa i ram jest ok… dalej nie umie zainstalowac aktualizacji, ma problemy z jakakolwiek operacja

http://img62.imageshack.us/img62/4083/31482191.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/3910/17367041.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/44/80835699.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/2062/86068041.jpg

Nie wiem co jeszcze doradzić Ci w sprawie dysku. Podłącz może inne kable SATA i zasilające. Czasami takie proste rozwiązanie okazuje się najlepszym.

Ja podejrzewam niewłaściwe ustawienia BIOSu.

Zrób zdjęcia i wrzuć na fotosik.pl

to juz zrobilem

Dodane 10.12.2009 (Cz) 23:14

juz wczesniej wrzucalem na sendspace.com chyba z 4 foty w rarze moge ew jeszcze raz zrobic tylko co to zmieni… dalej jest to samo starszne skoki w dzialaniu dysku.

Dodane 11.12.2009 (Pt) 17:52

Sprawa coprawda nierozwiazana, ale temat do zamkniecia… Po ponownym zainstalowaniu w nocy systemu xp wylaczylem komputer dzisiaj gdy go wlaczylem wyskoczylo ze ustawi priorytet uruchamiania bo nie czyta dysku, no to wrzucilem plytke instalacyjna i doznalem szoku gdyz samoczynnie usunela sie partycja D z moimi plikami i zostal czysty dysk z nierozlozonym miejscem… Aktualnie nie mam nic na komputerze gry i filmy do sciagniecia ale dokumentow, materialow z uczelnii i 10 letniej kolekcji muzyki nikt mi juz nie wroci a dysk jak chodzil tak chodzi jutro idzie do wymiany w ramach gwarancji, chcialem wlasnie dzisiaj zgrac to na 30 plytek dvd i wtedy samemu wyzerowac dysk ale widocznie nie bylo mi to dane:| dzieki wszystkim za dobre checi