Nie wiem czy temat był zadawany czy nie - szukajka nie zwraca nieczego wartościowego.
Otóż chodzi mi o jakieś dobre IDE, najlepiej takie które działa i w windowsie i w linuxie, zawierające wsie potrzebne rzeczy do wymienionych w temacie. Na razie korzystam z ultraedita, jest całkiem niezły, ale to kobajn to przede wszystkim tekstu, a mi chodzi o dedykowane rozwiązanie. Korzystałem też z pajączka, ale nie pasuje mi pod wieloma względami.
Opiszcie swoje doświadczenia, jak się komu chce oczywiście - zalety i najbardziej denerwujące wady.
Rozwiązania takie jak np DreamWeaver nie wchodzą w grę
Najwięcej używam Dreamweavera chociaż bardzo mnie irytuje, mimo wszystko jest najlepszy z których używałem. Dobry jest też sublime text 3 ale tutaj całe środowisko musisz sobie skonfigurować sam, dobre opinie słyszałem o phpstormie (pisze z głowy jak się machnąłem wygooluje później dobrą nazwę daj znać jeśli jest to fail).
Ogólnie ostatnio zacząłem używać emmet’a jest to fajny plugin do wielu edytorów ułatwiających pisanie kodu html i css, także gorąco polecam.
Phpstorm wygląda całkiem nieźle i ma niezłe możliwości. Problem to cena dla kogoś kto nie dzierga stron zawodowo.
Zerknąłem też na emmeta - całkiem, całkiem, szkoda tylko, że nie ma plug-ina do ultraedita, którego używam na co dzień.
Chyba nie ma nic dobrego i darmowego, nawet sublime text 3 jest płatny. Jeśli oczekujesz czegoś więcej niż daje Notepad++ to niestety chyba trzeba będzie zapłacić.
Wziąłem na rozpracowanie PHPStorm. Matko matek - ależ to jest roz… opcji konfiguracyjnych tyle, że głowa boli.
Ale na razie wygląda bardzo przyzwoicie.
Najlepsze multiplatformowe narzędzie to VS Code (Visual Studio Code) od microsoftu. Jest za free na mac’a, windows i linuksa. Ma masę wtyczek i działa szybko. Elegancko można pisać kod html, css, php z użyciem less czy css i oczywiście emmet. Tworzenie projektów też jest za pomocą wtyczki supeł łatwe.
PHP Storm bedzie dla Ciebie najlepszym wyjsciem. Nie ma chyba lepszego IDE dla programisty. No, chyba ze caly intelij idea. Sam subskrybuje pelna opcje i uzywam na biezaco Intellij (czasem webstorm jezeli intresuje mnie tylkio JS).
Razem z node i pluginami (grunt, karma) mozesz wszystko. Nawet VS w zasadzie bez resharpera to polprodukt (chociaz ostatnio sie troche poprawilo).
Mozesz wziac tez cos z darmowych, jak sublime czy vs code, ale te pieniadze jakie wrzucisz w phpstorm zwroca Ci sie niesamowicie szybko.
Sublime nie jest darmowy, fakt jest tani, ale nie uważajmy że jest za free bo autor przestanie go rozwijać, a to byłaby szkoda :).
Nie kopmy się wzajemnie i szanujmy pracę innych programistów zwłaszcza gdy produkt jest naprawdę fajny działa lepiej niż niejeden komercyjny i do tego kosztuje grosze :).
Masz racje, cofam calkowicie moja rekomendacje dla sublime. Nie uzywam, slyszalem dobre rzeczy, ale za $70 nie ma on najmniejszego sensu. Lepiej wydac ta kase na php storm(co prawda licencje trzeba odnawiac ale to nie przeszkadza), albo wziac darmowy vs code, ktory oob oferuje znacznie wiecej. Ale serio, nic poza php storm nie da takiej kontroli nad kodem.