Chciałbym zmienić swojego routera. Obecnie posiadam routera TP-Link TL-WR340G , jednak nie zapewnia on dobrego sygnału w całym domu. W pokoju,gdzie stoi router siła sygnału pokazuje ,że są wszystkie kreski , jednak kilka pokoi dalej ,gdzie stoi telewizor siła sygnału się waha - raz pokazuje 2 kreski, raz 3, nawet potrafi pokazać jedną,a niekiedy nawet urządzenia tam potrafią się rozłączyć z routerem, po czym ponownie połączyć. Też jest ciężko korzystać tam z Netflixa w telewizorze,gdyż potrafi się zawiesić i jakoś obrazu na filmach się zmienia. Pomieszczenie, w którym stoi router,a w którym stoi telewizor oddzielają ściany. Z pokoju, w którym stoi router do pokoju, w którym stoi telewizor jest 7 metrów. Router posiada tylko jedną antenę. Słyszałem,że lepiej jest , jak router posiada kilka anten - czy to prawda? Niestety nie mam możliwości przeniesienia routera w inne miejsce np. na korytarz ,gdyż kabel jest za krótki. Jakie , więc polecacie routery ,żeby w całym domu zapewniły maksymalną jakość sygnału ? Z routera też u mnie korzystają telefony komórkowe.
Dołączam też test prędkości w internetu, jeśli jakieś ma to znaczenie w wyborze routera :
Mógłbym wydać te 100- 200 złotych na routera. Nie chciałbym mieć, jakiegoś słabego routera. Niestety, nie mam możliwości przeniesienia routera w inne miejsce (w centralne miejsce w domu),bo kable są za krótkie. Jeśli bym chciał podłączyć przez kabel, to bym musiał ciągnąć przez prawie całe mieszkanie kabel , wywiercić otwory,przełożyć w listwie ,więc taka robota nie wchodzi w grę. I już jakieś kable w listwę są włożone, także nie wiem,czy dodatkowy kabel by się tam zmieścił. Zależy mi na innym lepszym routerze.
Odradzam Archer C6. Mimo najnowszego firmware od TP-Linka do V.2 sprzętowej ze stycznia 2020 po wyłączeniu WMM dla 5Ghz urządzenia przestają się łączyć z 5Ghz mimo wklepywania x razy Hasła WPA2. Nie wiem co to ma wspólnego, ale to samo jest na Archer MR200. Wyłaczyłem WMM dla obu WiFi 2.4 i 5 Ghz i klops. WiFi umiera.
Najlepiej chodx może zasięgiem nie zwali z nóg działa ten router u mnie i ma zaletę, ze ustawić można jedno SSID i sam wybiera, jeśli dla 5Ghz ma dobry sygnał z podłaczanym urzadzeniem to idzie w 5Ghz, o ile urządzenie je ma
Ma błąd w opisie bo ma 4x LAN gigabit i 1xwan gigabit
To się nazywa klonowanie MAC adresu. Jeżeli operatorowi podałes MAC adres wcześniejszego routera lub komputera to poproś aby ci podesłali mailem. W opcji klonowanie MAC adresu przy konfiguracji Internetu, portu WAN wpiszesz stary MAC i po problemie. Zapisac sobie na przyszłośc gdzies ten mac adres.