Jakiego użyć kodu,aby wycentrować stronę w html


(Gosik F) #1

Witam! Przeglądałam już inne posty na ten temat, ale nie znalazłam odp, dlatego założyłam nowy temat- nie mogę wycentrować strony. Próbowałam już chyba wszystkich kodów,ale albo kod w ogóle nie działa,albo centruje stronę,ale miejsce w którym znajduje sie tekst zachodzi na menu-mdc2gtm4wvm43zinkhwi.jpg

Bardzo Was proszę o rade, bo już nie mam sily szukać w google. Strona ma szer. 760. Z gory b.dziekuje!


(Piecioshka) #2

W stylach CSS ustaw wartość margin:auto; albo w body albo w divie głownym


(Gosik F) #3

w body mam taki kod: ale z tym strona nadal jest z boku. Jeśli mam coś zmienić to b.proszę, wytłumaczcie krok po kroku,gdzie co pozmieniać.


(Piecioshka) #4

(Jacek705) #5

też jest poprawnie


(Kpc21) #6

Zgadza się - jednak jest to mniej praktyczne, gdybyś chciał utworzyć więcej podstron.


(Jacek705) #7

nie jest to praktyczne, ale najbardziej podobne do kodu podanego przez hillda i powinno przysporzyć jej najmniej problemów w przerabianiu.

Jednak na przyszłość warto zainteresować się zewnętrznymi arkuszami stylów :slight_smile:


(GediMaster) #8

Wycentrowane BODY nie jest praktyczne :o ? No nie wiem, ale jak kto woli. Na pewno jest bardziej semantyczne i odpada nam jeden zbędny DIV :D. Ja staram się jak mogę (i polecam) unikać zbędnych DIV, np: http://bit.ly/aiNIbR

PS

Podany przez hillda obrazek nie ładuje się ;]


(Kpc21) #9

W ten sposób to w ogóle nie zadziała. Przecież BODY to jest cały obszar strony, zawsze zajmuje 100% szerokości - więc co to da, jeśli je wyśrodkujesz?


(GediMaster) #10

Kpc21 nieprawda :). BODY można formatować stylami w zasadzie jak się chce. Mało tego, nawet do HTML można stosować CSS. Dałem wyżej przykład, zobacz sobie. Nadal twierdzisz, że się nie da :wink:?


(Jacek705) #11

Kpc21 jeśli "wyśrodkujesz" body to wszystkie elementy wewnątrz odziedziczą tą własność. Więc jeśli wstawisz w body div'a o szerokości 500px to on też otrzyma atrybut margin: 0px auto;

PS.

dla body też można podać width i height


(GediMaster) #12

@jj_el, pomyliło Ci się z TEXT-ALIGN. MARGIN nie jest dziedziczony :).


(Jacek705) #13

:stuck_out_tongue: eee fakt, pomyliło mi się :stuck_out_tongue:


(Kpc21) #14

Jeśli tak uważasz, to wypróbuj ten kod:

<html>body style="background-color: red; margin: 0 auto; width: 200px;"Testbodyhtml [/code]



Czerwone tło będzie na całej szerokości strony.



Body to jest po prostu cała strona. Można mu nadać style CSS, ale ma to sens tylko w przypadku właściwości, które dotyczą znaczników wewnątrz BODY. Czyli np. margin nic nie da, ale padding już tak.

(Jacek705) #15

Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test


(Kpc21) #16

Jest. Prawdopodobnie za sprawą błędu w przeglądarkach.


(GediMaster) #17