Jakiej klasy sprzęt byłby w stanie płynnie obsługiwać multimedia w formacie UHD (kodek AV1)?

Chciałbym skonsultować z ekspertami jakim sprzętem stacjonarnym należałoby dysponować, aby bez problemu obsłużyć multimedia UHD, w których użyto kodeka AV1.
Obecnie konfiguracja mojego komputera jest następująca:
— płyta główna MSI-7599 (770-C45)
— procesor AMD Phenom II X4 965
— Zotac GT 730 Zone Edition 4GB
— 16 GB pamięci operacyjnej
— monitor Dell 2007FP
Korzystając z zasobów YouTube i wtyczki do Firefoxa pobrałem niedawno teledysk w formacie UHD, w którym użyto kodeka AV1. Inne nagrania tej rozdzielczości zapisane w H.264 reprodukują się na rzeczonym sprzęcie bez problemu. Jednak nie daje się tego uzyskać przy wspomnianym AV1. Standard ten chyba nakłada wyższe wymagania sprzętowe, którym moje wyposażenie nie jest najwyraźniej w stanie sprostać. Czy dałoby się zmodyfikować mój sprzęt w zakresie karty graficznej, aby było możliwe prawidłowe korzystanie z nagrań zapisanych w UHD w standardzie AV1? Jeżeli byłoby to niewystarczające, to czy przeniesienie się na płytę główną obsługującą procesor AMD Ryzen 5 3400 G byłoby wystarczającym wariantem do uzyskania spodziewanego wzrostu wydajności sprzętu we wskazanym zakresie?

Twój obecny procesor w passmarku ma 2547 punktów. Stawiam, że aby bezproblemowo odtwarzać takie materiały potrzebujesz minimum procesora który ma około 5000 punktów.

Poradzi sobie bez problemu. W PassMarku ma ponad 9000 punktów.

Dziękuję za wskazówkę! Czy mam zatem rozumieć, że wymiana karty graficznej w moim przypadku nie podwyższyłaby wydajności do uzyskania oczekiwanego efektu?

Wystarczy wymiana karty graficznej na taką, która sprzętowo dekoduje AV1, wtedy nie potrzebujesz mocnego procesora.
Niestety sprzętowe dekodowanie AV1 weszło niedawno i karty graficzne z tym wsparciem sporo kosztują.

… A Ty archeolog? Autor na bank czekał prawie rok na odpowiedź. Co do tylko zakupu karty", w momencie pisania odpowiedzi procesory 3400G była tania, obecnie za używane karty zapłacisz więcej. Nie wspomnę już o tym, że rozbudowujesz 10 letnią platformę… to bardzo przyszłościowe i bezpieczne. :wink: