teraz tak spojrzałem sobie jeszcze na regulamin komentarzy dokładnie i doszedłem do dość oczywistego wniosku, jes ton nagminnie łamany…
2. Komentarz nie zostanie opublikowany w całości bądź części jesli zawiera:
a) wulgaryzmy;
tutaj regulamin jest niestety coraz częściej łamany… nie jest to jakaś znacząca ilość komentarzy ale jednak
b) określenia mogące obrażać inne osoby;
tutaj jest już gorzej… dość często komentarze w różne sposoby obrażają innych userów…
c) sformułowania mogące obrażać jakąkolwiek grupę społeczną, etniczną lub wyznaniową;
tutaj regulamin jest nagminnie łamany - wojny linux vs windows i xp vs vista…
sformułowania, które są nakierowane na eskalowanie konfliktów pomiędzy komentującymi;
ten punkt regulaminu jest również bardzo często łamany…
e) informacje na temat nielegalnego pozyskiwania programów oraz łamania zabezpieczeń.
tutaj trzeba pochwalić panów od akceptacji komentarzy… tego praktycznie nie ma, a jak jakiś link do np. banerkillera się pojawi to na bardzo krótko…
b) nie ma związku z tematem komentowanego newsa i/lub może utrudniać innym użytkownikom korzystanie z serwisu;
tu chyba regulamin jest najczęściej łamany… mnusto komentarzy nie na temat, wyścigi w komentarze kto pierwy pod newsem itp…
Tak sobie myślę, że nie iwem jak cięzko pracuja ludzie od zatwierdzania komentarzy, lecz naprawde często regulamin jest łamany… czy to przez wiekszą liczę użytkowników i ich “przystosowanie społeczne” na coraz niższym poziomie… ten stan rzeczy jest napewno nie dobry dla vortalu i nalezałoby się tym zająć…