"Jałowy bieg" wentylatora - laptop

Witam,

Może ktoś mi powiedzieć (napisać) czy to, że wentylator obraca się non stop na jałowym biegu (beż różnicy jakie są obciążenie i temperatura procesora) jest winą tegoż wentylatora czy też jego sterowania na płycie głównej? Dodam, że wentylator czyściłem, czujnik temp jest chyba w porządku - programy do odczytu pokazują wartości rzeczywiste. Lapek to Acer Aspire 5110 - stary…

Pytam, ponieważ nie chcę wydawać na nowy wentylator jeśli to nie jest jego wina, a słyszałem różne opinie…

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Nie obraca się szybciej bo się Laptop nie grzeje a obraca się stale bo masz w BIOSIe ustawioną ciągła pracę wentylatora. Tak ma być i tyle. Nic nie zmieniaj. Jak kupisz nowy wentylator to nic nie zmienisz bo to sterowanie a nie wentylator.

O to chodzi, że lapek grzeje się jak ■■■■■■■, a w moim biosie (Phoenix) nie ma ustawień prędkości wentylatora - chyba, że ja czegoś nie wiem…

Próbowałeś zmienić pastę na CPU, GPU na nową? Pokaż temperatury z programu HWMonitor.

Robiłem to - ale w tym wątku chciałbym się skupić na pracy wentylatora. Czy jego praca - wolne obroty niezależnie od temp i obciążenia - to wina wentylatora czy sterowania na płycie?

Nie wiem jaki masz BIOS ale w Phoenix to jest na 100%

Wchodzisz w POWER / Hardware Monitor i tam się ustawia napięcia dla wentylatora dla temperatur. Chyba że masz inny BIOS albo zablokowany.

Hej,

Niekoniecznie. BIOS’y dla komputerów przenośnych są pozbawione większości funkcji konfiguracyjnych. Też mam Acer’a i BIOS Phoenix’a, jednak nie uraczysz w nim definiowania pracy wentylatora w zależności od temperatury.

Niestety, trudno wyeliminować jednogłośnie, co jest powodem zachowania wentylatora. Warto by sprawdzić, jak działa łożysko w wentylatorze. Czy jak pokręcisz go ręcznie, to kręci się, czy od razu zatrzymuje? Czy czuć w nim opór? Warto też sprawdzić, czy przewody wentylatora nie są gdzieś uszkodzone. Jeśli jedna z linii nie jest sprawna, może się to objawiać wolną pracą wentylatora.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Wczoraj zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Mianowicie skoki temperatury. Odpaliłem gierkę w oknie i obserwowałem temp. procesora w programie Core Temp. Temperatura szła od 75 do 90 stopni (jakieś 10 sekund), następowała ścinka gry (duży spadek fps), temperatura nagle spadała do 75 i wszystko zaczynało się od początku (wzrost do 90 itd…). Taki sam wynik dał Stress Test w programie AIDA 64.

Czy to może być wina tego padniętego (chyba) wentylatora, czy radiator też jest do wymiany?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Odepnij żółty kabel przy wentylatorze wrzuci wyższy bieg. Sprawdzane w moim asusie w podpisie,

Hej,

A jak wyglądało taktowanie procesora? Bardzo możliwe, że po osiągnięciu wysokiej temperatury, taktowanie procesora spadało, by nieco zmniejszyć jego temperaturę, chroniąc jednocześnie rdzeń przed przegrzaniem. Możesz to sprawdzić również przy pomocy Core Temp’a.

Radiatorów generalnie nie trzeba wymieniać, no chyba że zmieniamy całe chłodzenie. Ale to w laptopie może być trudne. Radiator wystarczy wyczyścić z kurzu, usunąć resztki pasty termoprzewodzącej i tyle.

Tak, tyle że wtedy zawsze będzie działał na maksymalnych obrotach. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus