Witam,
da się jakoś zmniejszyć jeszcze jasność ekranu poniżej 0% w Win 10? Powiedzmy aby było -5% czy -10%.
Dzięki
Co rozumiesz dokładnie przez jasność -5, lub -10%? Ekran ma zacząć wciągać światło jak czarna dziura?
Bardzo dziwne pytanie, gdyż się nie spotkałem z takim czymś. Znaczy się, że ekran jest najciemniejszy, gdy jasność jest ustawiona na 0%. I wydaje mi się, że te 0% jest bezwzględne jak słynne zero bezwzględne (0 Kelvin). Tak więc poniżej 0% raczej nic nie uzyskasz. xD
Jak jest 0% to ekran w laptopie normalnie świeci. No jak nie? A moje pytanie stąd, gdyż w całkowitej ciemności jednak nieraz mi to przeszkadza i jeszcze chciałbym obniżyć jasność.
Raczej to, że ustawienie w Windowsie jasności, nie pokrywa się z fizyczną jasnością ekranu. Jak w Windowsie jest 100% to niekoniecznie jest to 100% tego co daje matryca i równocześnie jak jest ustawiona jasność 0%, to matryca może dawać jeszcze mniejszą jasność, co właśnie ta mnie interesuje.
Przeglądnij oprogramowanie do karty graficznej, tam tez powinny być osobne ustawienia, a jeśli i one pokrywają się z tym co jest w Windowsie, to bodajże f.lux oprócz zmiany temperatury barw potrafi sterować jasnością.
Dzięki. Niestety karta graficzna pozwala sterować jasnością ale kolorów, tak samo f.lux. Sprawdzałem równiez w BIOSIE i sterowanie pokrywa się z tym co Windows oferuje. Ogólnie czuję, że temat zostanie nierozwiązany. A przecież gdy ustawimy jasność 0% to matryca świeci…
Jak f.lux nadaje zbyt zmienioną barwę możesz przetestować: http://www.nelsonpires.com/software/dimmer/